
گاستریک بای پس معده یا جراحی بای پس معده از عمل هایی می باشد که آن را برای کاهش وزن بکار می برند، تحت این شرایط حجم معده آن چنان تغییر می کند که میل و اشتهای کمتری به غذا پیدا خواهند کرد و بعد از عمل چون غذایی که مصرف می کنند تنها وارد روده کوچک می شود بدن آنها نمی تواند تمام کالری موجود در غذاهای مصرف شده را جذب کند، بنابراین باعث سیری زودرس می شود و سریع تر مواد غذایی دفع می شود.
مراحل عمل بای پس معده
همان گونه که گفته شد بای پس معده را برای کاهش وزن انجام می دهند این جراحی را معمولا با بیهوشی عمومی و بدون هیچ گونه دردی انجام خواهند داد که دارای ۲ مرحله است.
در مرحله اول جراحی که قصد انجام این عمل را دارد معده را به ۲ بخش تقسیم خواهد کرد، قسمت بالایی بخش کوچک معده و قسمت پایینی بخش بزرگ معده را تشکیل می دهد. در واقع قسمت بالایی جایی است که غذای مورد استفاده وارد آن خواهد شد که در این بخش حدود ۲۸ گرم غذا جای می گیرد، به همین علت افرادی که این عمل را انجام می دهند کالری کمتری دریافت می کنند و در نتیجه با کاهش شدید وزن رو به رو می شوند.
در مرحله دوم مسیری برای بای پس روده ایجاد خواهد شد که به طور عامیانه به معنای میانبر است و مجرای تازه ای برای دریافت غذا و هضم آن ایجاد خواهد شد.
جراحان هنگام انجام جراحی بای پس معده قسمتی از روده کوچک را به بخش بالایی معده وصل خواهند کرد و در نتیجه غذایی که افراد مصرف می کنند از طریق این دهانه وارد روده کوچک می شود و همان طوری که گفته شد جذب کالری بسیار پایین می آید.
زمان انجام عمل بای پس معده
یکی از روش های بسیار مناسب که باعث کاهش وزن موثر خواهد شد، عمل بای پس معده می باشد، اما باید بگوییم که تنها در شرایط خاصی می توان این عمل را انجام داد.
زمانی که فردی از چاقی مفرط رنج می برد و سلامت وی به خطر می افتد، دکتر می تواند عمل بای پس معده را انجام دهد. یکی از مشکلاتی که هنگام چاقی گریبان گیر افراد می شود زانو درد و کمر درد می باشد، همچنین بیماری های دیگری چون دیابت نوع ۲، بیماری های قلبی، کلسترول بالا، سرطان، رفلکس معده و … می تواند از مشکلاتی باشد که چاقی بیش از حد را ایجاد می کند.
از دیگر مواردی که باید به آن توجه داشته باشید این است که عمل بای پس معده برای افرادی انجام می شود که ضریب توده بدنی آن ها بیشتر از ۴۰ BMI باشد.
روش انجام عمل بای پس معده
عمل جراحی بای پس معده را به ۲ روش می توان انجام داد که در روش اول طراحان معمولا یک شکاف بزرگ را در قسمت شکم ایجاد خواهند کرد و به جراحی معده و وصل آن به روده می پردازند.
در روش دیگر که جراح یک دوربین را به اسم لاپاراسکوپ داخل شکم هدایت می کند، باعث می شود که داخل بدن به صورت کامل دیده شود. هنگام انجام عمل بای پس معده با روش لاپاراسکوبی معمولا شش شکاف بر روی شکم بیمار ایجاد خواهد شد که از طریق آن می توانند عمل بای پس معده را برای کاهش وزن انجام دهند.
تصاویری که از طریق دوربین لاپاراسکوب نشان دهنده فضای داخلی شکم است را می توان بر روی صفحه نمایش در اتاق عمل مشاهده کرد و با توجه به آن به بررسی ارگان های داخلی پرداخت.
روش لاپاراسکوپی نسبت به روش های دیگر مزیت هایی دارد که ازجمله آن ها می توان به دوره درمان کوتاه تر، درد کم تر، عدم عفونت و … اشاره کرد. این نوع جراحی معمولا ۴ ساعت با توجه به نحوه کارکرد دکتر به زمان نیاز دارد.
معایب و مزایای عمل بای پس معده
عمل بای پس معده دارای مزایا و معایبی است که با توجه به این موارد افراد تصمیم به انجام عمل خود خواهند گرفت. در واقع از مزایای عمل بای پس معده می توان به تاثیر مثبا آن برای کاهش وزن اشاره کرد یعنی افرادی که این عمل را انجام می دهد حدودا دو سال بعد از جراحی تا ۷۰ درصد وزن خود را از دست خواهند داد و در چند ماه اول به شدت با کاهش شدید وزن مواجه هستند، البته دقت داشته باشید که این تغییرات باعث عوارضی چون خشکی پوست، ریزش شدید مو، خاریدن بدن و خلق و خو خواهند شد.
بسیاری از افراد معمولا این سوال را از خود می پرسند که آیا عمل پای بای پس برگشت پذیر است؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم عمل هایی که به روش کلاسیک انجام می شود هیچ گاه بازگشت پذیر نیستند، به همین علت چاقی مفرط را می توانید با این روش درمان کنید، اما با توجه به این که روند ریکاوری آن طولانی مدت است و تا ۲ سال طول می کشد و باعث عفونت های زیادی خواهد شد دوری کردن از این روش بهتر است.
یکی از معایب عمل بای پس معده نداشتن تغذیه مناسب بعد از درمان می باشد به این معنی که بیماران بعد از عمل تا مدت ها نمی توانند تغذیه جامد داشت باشند و دوران نقاهت آن ها بیشتر می شود.
عمل ساسی بای پس معده چیست؟
از دیگر روش هایی که برای درمان چاقی مورد استفاده قرار می گیرد جراحی بای پس معده است که از ۲ روش اسلیو معده و بای پس انجام خواهد گرفت. این درمان را از طریق لاپاراسکوبی انجام می دهند و طبق تحقیقاتی که انجام شده است، می توان گفت از تاثیر بسیار بالایی برخوردار می باشد.
در این جراح قسمتی از معده را برش می دهند و به روده کوچک متصل خواهند کرد، اما قسمت انتهایی معده هیچ گونه تغییری نمی کند، به همین علت بیمارانی که با استفاده از این روش جراحی بای پس معده را انجام می دهند، مولتی ویتامین بیشتری را دریافت می کنند.
جراحی مینی بای پس معده
معایب عمل بای پس معده به روش قدیمی کاملا عیان است، به همین علت جراحان روش های ترکیبی و جایگزینی را برای انجام آن وی مورد استفاده قرار می دهند تا عوارض کمتری داشته باشد.
یکی از این روش ها جراحی مینی بای پس معده می باشد که بر عکس روش کلاسیک معده و روده کوچک با یک اتصال به هم وصل می شوند، به همین علت طول روده ها کوتاه تر و سرعت ریکاوری آن بالاتر می رود، البته به این نکته دقت داشته باشید که در مینی بای پس معده جراحی برگشت پذیر است و با توجه به این که اتصال روده و معده شبیه به حرف امگا در الفبای لاتین انجام می شود به آن عمل بای پس معده امگا هم گفته خواهد شد.
هزینه جراحی بای پس معده
با توجه به این که جراحی بای پس معده را با استفاده از تکنیک ها و روش های مختلفی انجام می دهند، نمی توان هزینه ثابتی را برای انجام این عمل در نظر گرفت، بنابراین شما برای برآورد هزینه این عمل جراحی باید روشی را که قرار است برای شما مورد استفاده قرار دهند بررسی کنید.
میزان تاثیر گذاری عمل بای پس معده
گاهی اوقات از افرادی که جراحی بای پس معده را انجام می دهند این سوال را می پرسند که آیا از عمل خود راضی هستند؟ که در پاسخ به این سوال نمی توان یک جواب قطعی را اعلام کرد، چرا که میزان رضایت از این عمل به عوامل زیادی بستگی دارد.
به عنوان مثال مراقبت هایی که پس از انجام این جراحی صورت می گیرد بسیار ضروری هستند. با توجه به این که انجام عمل بای پس معده به ریکاوری بلند مدت نیاز دارد، باید توصیه متخصص گوارش را دقیقا انجام دهید که برای بدست آوردن یک بدن سالم تر بسیار حیاتی هستند.
افرادی که این جراحی را انجام می دهند باید بتوانند سبک زندگی خود را با توجه به عملی که انجام داده اند تغییر دهند تا با عوارض بلند مدت آن مواجه نشوند.
نتیجه گیری
در این مقاله شما با جراحی بای پس معده آشنایی های لازم را پیدا کردید، هر چند این عمل با توجه به این که دوره ریکاوری طولانی و هزینه بسیار بالایی دارد برای همه افراد توصیه نمی شود؛ اما معمولا افرادی که از چاقی مفرط رنج می برند هیچ راه دیگری جز انجام جراحی پیش روی آن ها قرار ندارد که تصمیم گیری در مورد انجام آن به رضایت بیمار و در نهایت تایید پزشک نیازمند است.