
عضلات بدن، مفاصل، و استخوان ها از جمله اندام ها سیستم حرکتی در سر تا سر بدن هستند. ارتوپدی دسته ای از انواع عمل ها جراحی است که مربوط به بهبود سیستم حرکتی بدن و درمان درد عضلات می باشد.
دکتر متخصص ارتوپد فقط در حیطه عمل ها جراحی فعالیت نمیکند او درمانگر هر بیماری است که سیستم حرکتی بدنش دچار اختلال و مشکل شده است مانند: داشتن احساس درد در دست ها، پاها، کمر و گردن، لگن،تغییر شکل اندام ها و…
ارتوپد کیست؟
به متخصص، درمانگر و جراح استخوان و مفاصل در سیستم حرکتی بدن ارتوپد می گویند که او تشخیص میدهد به روش جراحی یا غیر جراحی به درمان اختلالات سیستم حرکتی بدن مانند: صدمات وارد شده بر استخوان ها و مفاصل به علت شکستگی، در رفتگی، کشیدگی و رگ به رگ شدن، پاره شدن تاندون ها و رباط ها و…بپردازد.
پزشک ارتوپد چگونه به درمان درد عضلات میپردازد؟
افرادی که دارای اختلال و مشکل در سیستم حرکتی بدن خود هستند معمولا با داشتن احساس درد در اندامها مختلف بدن مانند: درد کمر، درد زانو و …به متخصص ارتوپد مراجعه میکنند. البته لازم به ذکر است که درد به وجود آمده در اندامها حرکتی به هیچ وجه بیماری محسوب نمیشوند.
باید به این نکته توجه داشته باشیم که تجویز پزشک برای درمان درد عضلات بدن مثلا درد زانو، برای هر فردی متفاوت است و یک شیوه درمان ندارد.
پزشکان متخصص معمولا برای تشخیص علت درد در اندام ها مختلف بدن، ابتدا با بیمار صحبت میکنند و سوالاتی را پیرامون درد مفصل مورد نظر از او جویا میشوند و سپس به معاینات پزشکی لازم میپردازند.
گاهی لازم است برای تشخیص دقیق تر اختلال، روش ها تصویر برداری از بدن و یا آزمایش ها خاصی را برای بیمار تجویز کنند تا بتوانند بهترین شیوه را در درمان درد عضلات به کار ببرند.
خوشبختانه برای متخصصین ارتوپد تجویز جراحی به عنوان مرحله آخر درمان محسوب میشود، آن ها معمولا شیوه های درمانی دیگری مانند: نرمش های طبی مخصوص اندام ها مختلف بدن، تجویز دارو، فیزیوتراپی و… را پیشنهاد میکنند.
یک پزشک حاذق در زمینه ارتوپد به خوبی میداند برای تشخیص درست اختلالات سیستم حرکتی و درمان درد عضلات باید با متخصصین دیگری در حوزه ها آزمایشگاه و پاتولوژی، تصویربرداری هایی مانند: رادیوگرافی ساده، سی تی اسکن، ام آر آی، اسکن رادیوایزوتوپ و سونوگرافی، فیزیوتراپ ها و متخصصین روماتولوژی و… در ارتباط باشد.
آیا متخصص ارتوپد فقط جراح استخوان است؟
جالب است بدانید بر خلاف تصور اکثر افراد جامعه، متخصص ارتوپد فقط جراح استخوان نیست و به درمان بافت ها غیر استخوانی نیز میپردازد. همانطور که علت بسیاری از اختلالات و احساس درد در مفاصل مختلف بدن مربوط به بافت ها غیر استخوانی میشود مانند: تاندون ها.
تاندون ها در واقع مشابه طناب هایی بین عضلات هستند که وظیفه اتصال استخوان و عضله را به یکدیگر دارند و از مهمترین عوامل درد های مفصلی محسوب میشوند.
چه عواملی در بدن سبب ایجاد درد می شود؟
ما به وسیله رشته ها اعصابی که در سر تا سر بدن وجود دارد و بر اثر هرگونه تحریک مانند: ضربه، فشار و کشیدگی و… احساس درد در مفصل را خواهیم داشت.
معمولا زمانی که مشغول انجام دادن فعالیت های روزانه خود هستیم، در صورتی که وسیله سنگینی را جا به جا کنیم و همچنین عضلات بدن ما قوی نباشد، ممکن است عضلات دست، پا کمر و… دچار کشیدگی شوند که این کشیده شدن باعث ایجاد درد و اسپاسم عضلانی در بدن میشود و در مراحل بالاتر ممکن است باعث پارگی عضله شود.
معمولا ورزشکاران و بدنسازان کمتر دچار درد ها عضلانی میشوند چرا که اغلب دردها بدنی ما به علت ضعف عضلات میباشد.
لیگامین ها در بدن نقش طناب ها محکمی را دارند که دو سر استخوان ها را در محل مفاصل به هم وصل میکنند و اگر دچار کشیدگی یا فشار زیاد شوند ملتهب شده و باعث ایجاد درد در مفصل میشوند.
آموزش ها مربوط به حوزه ارتوپدی
کسانی که دارای مدرک دکترا در رشته پزشکی هستند میتوانند با گذراندن یک دوره آموزشی تخصصی چهار ساله مدرک تخصص خود را در حوزه ارتوپد بگیرند.
حدود ۲۰ سال گذشته داشتن تخصص و مدرک دانشگاهی برای رشته ارتوپد نیازی نبود اما با پیشرفت علم پزشکی به مشکلات حرکتی در سیستم بدن، به صورت تخصصی تر نگاه شد و برای درمان آن نیاز است تا پزشک به گرفتن تخصص در این حوزه اقدام کند.
هر لحظه با پیشرفت دانش پزشکی، به مباحث مربوط به حوزه درمان تخصصی تر پرداخته میشود مثلا ارتوپد خود به چندین زیر شاخه تقسیم شده است که پزشکان باید حوزه مورد نظر خود را انتخاب کنند و در همان زمینه شروع به کسب دانش و تخصص نمایند.
در ادامه مطلب شما را به انواع شاخه ها حوزه ارتوپد آشنا خواهیم کرد:
- جراحی دست
- جراحی شانه و آرنج
- جراحی ستون مهره
- جراحی لگن و مفصل ران
- جراحی زانو
- جراحی پا
- جراحی ارتوپدی کودکان
- حراجی تومورهای سیستم حرکتی
- جراحی تروما و آسیبهای اسکلتی
- جراحی آسیبهای ورزشی
انواع اعمال جراحی ارتوپدی
یک متخصص ارتوپد در صورت نیاز برای درمان اختلال مورد نظر در بیمار اقدام به جراحی میکند در ادامه مطلب شما را با رایج ترین عمل ها جراحی در نواحی مختلف بدن آشنا خواهیم کرد.
- جراح ارتوپد شکستگیها بسته یا باز را در مفاصل مختلف جا میاندازد و برای محکم کردن شکستگی مورد نظر از پلاتین در عمل جراحی خود استفاده میکند.
- متخصص ارتوپد مفصلی را که دچار اختلال شده است با عمل جراحی از بدن خارج میکند و با یک مفصل مصنوعی در صورت نیاز جایگزین میکند.
- جراح متخصص از طریق ایجاد حفره ها کوچکی در در پوست مفصل مورد نظر برای مشاهده وضعیت مفاصل لوله هایی را به درون بدن وارد میکند تا به درستی بتواند اختلال به وجود آمده را تشخیص داده و به درمان درد عضلات بپردازد که به آن آرتروسکوپی مفاصل نیز میگویند.
- عمل جراحی استئوتومی استخوانها برای اصلاح و تغییر شکل ظاهری استخوان و اندام ها مختلف انجام میگیرد.
- برای جوش خوردن استخوان ها و پر کردن جای خالی آن ها و همچنین درمان درد عضلات و شکستگی ها از عمل جراحی پیوند استخوان استفاده میشود.
- پزشک متخصص ارتوپد با عمل جراحی اقدام به ترمیم عصب ها آسیب دیده میکند.
- اگر بیمار قادر به حرکت دادن عضله ای خاص از بدن به دلیل ایجاد اختلال نبوده پزشک جراح ارتوپد میتواند تاندم مورد نظر را جا به جا و ترمیم کند.
نتیجه گیری:
پزشک متخصص ارتوپد اقدام به درمان، اصلاح، جراحی عضلات و مفاصلی میکند که باعث ایجاد اختلال در سیستم حرکتی بدن شده است و اینگونه به درمان درد عضلات میپردازد.
پزشکان ارتوپد در بیشتر مواقع به دلیل داشتن مضرات و نتایج مخرب عمل ها جراحی در بدن از تجویز این کار برای بیماران خودداری میکنند و بیشتر تلاش میکنند تا از سایر روش ها درمان مانند: فیزیوتراپی، تجویز دارو و حرکات اصلاحی تخصصی برای درمان درد ها عضلات استفاده کنند.
ما در این مطلب به مسئولیت پزشکان جراح برای درمان اختلالات سیستم حرکتی بدن و همچنین رایج ترین روش ها جراحی پرداختیم. امیدواریم تا با مطالعه این مطالب شما را با درمان اختلالات مربوط به عضلات بدن آشنا کرده باشیم.