
چگونه اشتهای خود را از دست می دهید؟
معمولا عارضه کاهش اشتها برای همه انسان ها حداقل یکبار در طول زندگیشان با دلایل مختلف روحی وروانی، اجتماعی و خانوادگی، تحصیلی و کاری و… پیش آمده است این اختلال محدود به سن و سال خاصی نیست و ممکن است برای هر گروه سنی از کودکان تا بزرگسالان پیش آید.
در این حالت فرد مبتلا تمایل بسیار کمی به مصرف مواد غذایی دارد و حتی از تصور خوردن غذا مورد علاقه اش دچار حالت تهوع میشود و برای مدتی کوتاه و یا طولانی این حالت را در بدن خود تجربه میکند اما خوشبختانه این عارضه در فرد مبتلا مقطعی و مربوط به دوره ای خاص میباشد.
این عارضه علاوه بر اینکه میتواند علت فیزیکی داشته باشد به شدت به حوزه سلامت روان مربوط است و عده ای از افراد ناآگاه از علم تغذیه، ممکن است برای مقطعی از زندگیشان کم خوراک شوند و یا شروع به گرفتن رژیم های سخت غذایی و غیر اصولی کنند که این رفتار باعث به وجود آمدن عارضه کاهش اشتها بیمارگونه در فرد میشود.
اختلال از دست دادن اشتها و یا سیری زود هنگام به تدریج میتواند فرد را دچار لاغری مفرط کند و سلامت سیستم ایمنی بدن اورا به طور خطرناکی کاهش دهد و درنتیجه بیماری های متعددی گریبان گیر فرد مبتلا شود، معمولا این دسته از افراد به دلیل کاهش اعتماد به نفس و از دست دادن زیبایی اندامشان از حضور در اجتماع و روابط اجتماعی پرهیز میکنند.
یکی از علت های کاهش اشتها در زنان اختلالات روحی و عاطفی است که به علت بروز مشکلات در روابط نزدیکشان با افراد به وجود می آید.
درباره کم اشتهایی چه می دانید؟
عارضه کاهش اشتها که اصطلاح علمی آن در علم پزشکی هیپوکسی است اختلالی شایع در رده سنی نوجوانان و کودکان میباشد، والدین یا افراد نزدیک به این افراد اگر متوجه علائمی مثل عدم میل به غذا خوردن در فرد و یا نابسامانی در مصرف وعده ها غذایی در او شدند در کوتاه ترین زمان ممکن به پزشک متخصص مراجعه کنند .
گاهی دلیل از دست دادن اشتها مربوط به حوزه روان در فرد مبتلا است که به راحتی با مراجعه به موقع به پزشک متخصص در زمینه اعصاب و روان و یا مشاوران و روان درمانگران میتوانند از پیشروی این بیماری در فرد و عواقب حاصل از آن در طولانی مدت جلوگیری کنند. معمولا اینگونه از افراد با سپری کردن جلسات مداوم روانشناسی میتوانند سلامت خود را به دست آورند.
کاهش اشتها بر بدن انسان چه تأثیراتی دارد؟
واضح است که نداشتن تغذیه سالم و اصولی باعث میشود بدن پروتئین و ویتامین های ضروری و مواد لازم برای حفظ سلامتی خود را دریافت نکند.اگر عارضه هیپوکسی یا عارضه کاهش اشتها در طول زمان تداوم یابد، می تواند باعث بروز سایر بیماری های مرتبط با کمبود وزن و سوء تغذیه شود. در این مطلب شما را با شایع ترین عواقب کاهش اشتها آشنا خواهیم کرد:
- ضعیف شدن سیستم و کارکرد ایمنی در بدن
- سوء تغذیه که از عدم رسیدن مواد غذایی لازم به بدن ایجاد می شود
- کاهش وزن شدید و تحلیل رفتن مفرط توده عضلات بدن
- بروز حالت تهوع، بی تعادلی و سرگیجه
- یبوست و خشکی مدفوع
- بیماری های مقعدی مثل هموروئید یا شقاق (به دلیل یبوست)
- داشتن ضعف شدید و سیاهی رفتن چشم
- کاهش میل جنسی در افراد
- کاهش تمرکز در دانش آموزان و بزرگسالان
- افت فشار و دمای بدن و در نتیجه سستی و خستگی زیاد در انجام کارهای روزمره
- تغییر در حالت هوشیاری فرد و ساعات خواب و بیداری در بیمار
اگرکودکتان تمایل به خوردن غذا ندارد، اصرار کردن والدین و مجبور کردن فرزندتان به خوردن غذا او را دچار بیماری وسواس، لجبازی و بهانه گیری و کاهش اشتها بیشتر میکند.
شایعترین دلایل رفتاری و روانی کاهش اشتها در شما چیست؟
بزرگسالان معمولا زمانی کاهش اشتها و یا اختلال سیری زود هنگام را تجربه میکنند که یک یا چند مورد از موارد زیر را برای مدت طولانی داشته باشند، لازم به یادآوری است که اختلال کم اشتهایی در صورت بی توجهی به درمان ممکن است در فرد مبتلا برای همیشه تداوم یابد.
برخی از افراد در دنیای امروز و با توجه به ارائه معیار های زیبایی در رسانه های تبلیغاتی و فضاهای مجازی اقدام به داشتن رژیم های ابتکاری و غیر اصولی میکنند با تصور اینکه در جامعه و بین دوستانشان از مقبولیت بیشتری برخوردار شوند و بتوانند بدن خود را هر چه بیشتر به مدل های تبلیغاتی مورد علاقه شان نزدیک کنند؛ غافل از آنکه این اقدام آسیب های جبران ناپذیری مانند اختلالات هورمونی، ایجاد مشکلات در زنان و بارداری، ریزش مو، اختلالات کبدی، اختلال در سیستم اعصاب و روان و…را به دنبال خواهد داشت.
افرادی با اعتماد به نفس کم و افرادیکه دچار سرخوردگی اجتماعی شده اند معمولا احساس میکنند هیچ چیزآن ها را راضی نمیکند و مورد پذیرششان نیست، ظاهر و بدنشان را بیرحمانه قضاوت میکنند و با اینکه فیزیک لاغری دارند اما تصور میکنند همچنان اضافه وزن دارند.
با پیشروی این بیماری، فرد مبتلا درباره غذایی که خورده است به خود دروغ میگوید و یا بهانههایی برای پرهیز ازغذا خوردن میآورد، این افراد به دلیل تمایل به کاهش وزن، حتی از فکر کردن به غذا میترسند و پرهیز میکنند.
این افراد مدام مقدار کالری های دریافتی از هر غذا را به صورت بیمارگونه ای بررسی میکنند، معمولا غذا خوردنشان را قایم میکنند و تمایل به غذا خوردن با دیگران ندارند، رفتار های وسواس گونه در ارتباط با غذا دارند و غالبا منزوی هستند و از حضور در اجتماع پرهیز میکنند.
همچنین دچار حملات شدید ترس و وحشت زدگی بی دلیل میباشند و یا از افسردگی و استرس و اضطراب مدام خود رنج میبرند و در نتیجه تمایل بیشتری به پنهان کردن خود از جامعه دارند.
کاهش اشتها در بزرگسالان به عوامل متعددی بستگی دارد و درمان زود هنگام آن، مارا از بروز سایر بیماری ها حفظ میکند.
کدام بیماری ها باعث ایجاد عارضه کاهش اشتها و یا سیری زود هنگام میشود؟
بروز بعضی از بیماری ها در بدن انسان می تواند باعث کاهش و یا ضعف شدید اشتها شود از جمله این بیماری ها میتوان به نارسایی های کلیوی ، نارسایی قلبی عروقی، بیماری های کبدی و همچنین کم کاری تیروئید و انواع هپاتیت اشاره کرد که باعث بروز اختلالات جدی در بدن میشوند.
معمولا بیماری آنفولانزا و بروز تب و سردرد همچنین بیماری هایی که علت ویروسی و یا عفونی دارند مثل: مننژیت و افرادی که دچار بیماری پنومونی، ناراحتی های گوارشی مثل: کولیت هستند، میتواند به صورت مقطعی فرد را دچار کاهش اشتها کند.
تاثیر کاهش اشتها در بارداری زنان
بعضی از از زنان ممکن است در دوران بارداری دچار کاهش اشتها شوند. این عامل سبب به وجود آمدن حالت تهوع و استفراغ دل درد و بادشکم میشود و پزشکان معتقدند که در نتیجه کند شدن دستگاه گوارش به دلیل پروژسترون و فشرده شدن مستقیم دستگاه گوارش توسط رحم ، کاهش اشتها در بارداری زنان را به دنبال خواهد داشت.
آیا استفاده از داروهای شیمیایی و مصرف مواد اعتیاد آور و روان گردان میتواند باعث عارضه کاهش اشتها شود؟
پزشکان متخصص در زمینه تغذیه معتقدند افرادی که از داروهایی استفاده میکنند که از ترکیبات آمفتامین (موادی که در شیشه وجود دارد) ترکیبات کدئین زیاد (هروئین) تولید میشوند ممکن است باعث کاهش اشتها در آنها شود. همچنین افرادی که در حال شیمی درمانی هستند نیز با کمبود اشتها مواجه میشوند.
بروز برخی از انواع سرطان ها در بدن انسان مانند: سرطان روده بزرگ ، معده، تخمدان و پانکراس و مصرف داروهای شیمیایی ضد سرطان عامل مهمی برای کاهش اشتها در اینگونه افراد است و علائمی مانند: ناراحتی معده و مشکلات هاضمه، داشتن رفلاکس و درد معده ، عرق کردن شبانه و وجود خون در مدفوع فرد را به دنبال خواهد داشت.
بیماری های جسمانی در دوران سالمندی، بر تغذیه و وزن سالمندان تاثیر قابل توجهی دارد، همچنین از دست دادن دندان ها مشکلاتی را در هضم و خوردن غذا را ایجادمیکند.
درمان کاهش اشتها در کودکان
علم پزشکی راهکار های مختلفی را برای درمان بی اشتهایی کودکان ارائه کرده است که به آن خواهیم پرداخت
والدین محترم باید به وعده غذایی صبحانه توجه ویژه داشته باشند و تلاش کنند تا خوراکی هایی که مورد علاقه فرزندشان هست را استفاده کنند؛ زیرا صبحانه بخش قابل توجهی از انرژی کودک را تامین میکند و خوب است مواد غذایی متنوع، مغذی و لذیذ که بیشترین میزان انرژی را دارد برای قرزندشان فراهم کنند.
مصرف وعده های غذایی بیشتر اما کوچک می تواند راهکاری عالی برای تامین ویتامین های لازم برای بدن کودک باشد همچنین داشتن فعالیت مناسب بدنی و ورزش کردن هم میتواند در بهبود کاهش اشتها در کودکان مؤثر باشد.
تغذیه سالم عامل مهمی در سلامتی جسمی و روحی شما است
خوب است به این نکته توجه داشته باشیم که غذا، منبع مهمی درتأمین انرژی بدن ما است و ما را سالم و با نشاط نگه میدارد و در سلامتی بدن و اندام های ما نقش مهمی دارد؛ بر اساس این تعریف نباید کاهش اشتها را دست کم بگیریم و بهتر است در کوتاه ترین زمان ممکن برای بهبود و درمان به موقع آن به پزشک متخصص مراجعه کنیم.