آبله مرغان از بیماری های ویروسی است که معمولا در زمان کودکی رخ می دهد و همراه با خارش و بثورات جلدی ظاهر خواهد شد، این بیماری به راحتی سرایت می کند و از بدن فرد بیمار به فرد سالم منتقل می شود.
بزرگسالانی که به این بیماری مبتلا می شوند با شدت بیشتری همراه هستند دقت داشته باشید که از زمان مبتلا تا ظاهر شدن علائم، ۲۱ روز طول می کشد و بعد از ۱۰ روز علائم بهبودی حاصل می شود.
انتقال بیماری از طریق سرفه، عطسه و زخم های پوستی می باشد، بنابراین هر فردی با مشاهده علائم آبله مرغان باید حتما به پزشک متخصص مراجعه کند.
آبله مرغان چیست؟
آبله مرغان به عنوان یکی از بیماری های ویروسی شناخته می شود که در اثر عفونت با ویروس واریسلا زوستر رخ می دهد. این بیماری بثورات پوستی را به همراه دارد که تاول های کوچکی را همراه با خارش بر روی پوست ایجاد می کند و هر فردی به این بیماری مبتلا شود با حدود ۲۵۰ تا ۵۰۰ تاول رو به رو خواهد بود.
بیماری آبله مرغان
خارش به عنوان اولین علائم آبله مرغان در بارداری، کودکان و بزرگسالان در نظر گرفته می شود، اما دقت داشته باشید که حدود ۲۱ روز بعد از این که ویروس آبله مرغان بع بدن شما وارد شود بر روی بدن تاول هایی ظاهر خواهد شد که این شرایط حدود ۱۰ روز طول می کشد، البته دقت داشته باشید که ۲ روز قبل از ظاهر شدن تاول علائمی چون سردرد، بی اشتهایی، خستگی، احساس ضعف و تب و لرز به وجود می آید.
مدت زمان درمان آبله
درمان آبله مرغان در بزرگسالان، کودکان، بارداری و … بعد از علائم آن شروع می شود، در واقع بعد از این که بثورات پوستی بر روی بدن ظاهر شد ۳ مرحله اصلی طی می شود تا پوست رو به بهبودی رود.
چند روز اول برجستگی و قرمزی هایی روی پوست نشان داده می شود که بعد از آن تاول های پر از مایع مشاهده می شود، در نهایت این تاول ها باز می شود و بعد از این مرحله پوسته هایی تاول های باز شده را پوشش می دهد. به این نکته دقت داشته باشید تا زمانی که تاول های پوستی نشت نکند امکان انتقال آن وجود ندارد.
آبله مرغان در بزرگسالان
یکی از بیماری های ویروسی خطرناک برای بزرگسالان آبله مرغان می باشد، در واقع آبله مرغان در بزرگسالان شدیدتر از کودکان و نوجوانان می باشد، از طرفی خطر مرگ و بستری در بزرگسالان بیشتر از کودکان است.
آبله مرغان در بزرگسالان با علائمی چون تپش قلب، لرزش بدن، ضعف و سرگیجه همراه است، اما اگر علائم شدیدتری داشته باشد سرفه های مکرر، سفتی گردن، استفراغ و عفونت را هم به همراه دارد. برای درمان آبله مرغان باید حتما با مشاهده علائم به پزشک متخصص مراجعه کنید.
علائم آبله مرغان در نوجوانان
آبله مرغان در نوجوانان با شدت بیشتری خود را نشان می دهد، اما به عنوان یکی از بیماری های عادی در زمان کودکی معرفی خواهد شد. کودکانی که به آبله مرغان دچار می شوند ابتدا علائمی همانند بیماری سرماخوردگی را دارند و در موارد شدیدتر به صورت جدی تمامی بدن را درگیر می کند.
آبله مرغان در بارداری
آبله مرغان در بارداری می تواند خطرات جدی را به همراه داشته باشد، چرا که اگر فردی هنگام حاملگی به آبله مرغان مبتلا شود کودکی با وزن کم و ناهنجاری های جسمی به دنیا می آورد، همچنین فردی که یک هفته مانده به تولد نوزادش به آبله مرغان دچار شود خطر مرگ را به همراه دارد.
دقت داشته باشید که استفاده از واکسن آبله مرغان در زمان حاملگی ممنوع است، بنابراین اگر شما هم قصد حامله شدن را دارید بهتر است واکسن آبله مرغان را قبل از اقدام دریافت کنید.
عوارض آبله مرغان
آبله مرغان یک بیماری ویروسی خفیف می باشد، اما عوارض جدی را هم به همراه دارد که شامل کمبود آب بدن، سندرم شوک سمی، عفونت پوستی، عفونت استخوان، سندرم در کودکان و عفونت بافت های نرم می شود.
این بیماری اگر شدت زیادی داشته باشد بعد از بهبودی می تواند عوارضی چون زونا را ایجاد کند که علت آن هم ماندن عامل ویروس در سلول های عصبی فرد است.
تشخیص آبله مرغان
بثورات پوستی که بر روی بدن ظاهر می شوند از مشخصه های آبله مرغان هستند که پزشک متخصص می تواند از طریق این بثورات بیماری فرد را تشخیص دهد، اما دقت داشته باشیذ که اگر بثورات به صورت کامل خود را نشان ندهند پزشک متخصص آزمایش خون را برای بیمار تجویز می کند.
چه کسانی به آبله مرغان مبتلا می شوند؟
مادرانی که هیچ گونه واکسنی برای مبارزه با ویروس آبله مرغان استفاده نکرده باشند عارضه آبله مرغان را در نوزادان تشدید می دهند، افراد سیگاری، نوجوانان، بیماران سرطانی که شیمی درمانی شده اند، بیماران مبتلا به آسم و … در معرض خطر ابتلا به آبله مرغان هستند.
پیشگیری از بیماری آبله مرغان
بهترین راه پیشگیری از آبله مرغان واکسیناسیون می باشد، در واقع واکسن آبله مرغان را در ۲ دوز تجویز می کنند و طبق تحقیقات انجام شده می توان گفت که حدود ۹۸ درصد از افرادی که ۲ دوز را به صورت کامل دریافت می کنند می توانند به پیشگیری آبله مرغان بپردازند.
واکسن آبله مرغان
برای پیشگیری از ایجاد زونا واکسن هایی تجویز می شود که برای افراد بالای ۵۰ سال مناسب هستند، همچنین افرادی که از این واکسن ها استفاده می کنند تا ۱۰ سال بعد نمی توانند واکسن آبله مرغان را دریافت کنند.
کودکان باید ۲ دوز واکسن آبله مرغان را در ۱۲ تا ۱۵ ماهگی و ۴ تا ۱۶ سالگی انجام داده باشند تا ایمنی آن ها در برابر این بیماری بالا رود، از طرفی افرادی که در سن ۶ تا ۱۲ سالگی نتوانسته اند واکسن آبله مرغان را دریافت کنند باید دو دوز آن را به فاصله زمانی ۳ ماه از هم انجام دهند.
معلمان، مربی های مراقبت از کودک، پرسنل نظامی، زنان باردار، کارکنان مراکز بهداشتی و بزرگسالان حتما باید واکسن آبله مرغان را دریافت کنند.
درمان آبله مرغان
دقت داشته باشید اگر با بیماری آبله مرغان مواجه شوید باید حتما درمان آن را تکمیل کنید. داروهای ضد ویروسی مختلفی وجود دارد که می تواند به درمان این عارضه کمک کند.
بعد از مشاهده علائم اولیه اگر به پزشک مراجعه کنید داروها تاثیر گذارتر هستند، اما به طور کلی برای درمان آبله مرغان بیشتر از داروی آسیکلوویر استفاده می شود، همچنین درمان های خانگی هم برای این عارضه نیز بکار برده می شود.
درمان آبله مرغان با عسل
زمانی که با بیماری آبله مرغان مواجه می شوید علاوه بر مصرف دارو درمان های خانگی هم وجود دارد که می تواند به رفع این بیماری کمک زیادی کند، بنابراین اول از همه بهتر است در طول روز مقدار زیادی آب یا خوراکی های مایع مصرف کنید تا با کم آبی مواجه نشوید، همچنین اگر کودکان به آبله مرغان مبتلا شوند باید هر چه سریع تر ناخن های آن ها را کوتاه کنید تا هنگام خارش، بدن آن ها با زخم مواجه نشود.
درمان آبله مرغان با عسل از دیگر مواردی است که اثرات آن اثبات شده، چرا که عسل می تواند بثورات آبله مرغان برجای مانده را بهبود ببخشد، بنابراین بهتر است در طول روز ۲ بار حدود ۲۰ دقیقه عسل را بر روی زخم هایی که ایجاد شده بمالید، سپس آن را با آب ولرم بشویید تا نتیجه مثبت آن را مشاهده کنید.
درمان خارش آبله مرغان
یکی از بدترین علائم آبله مرغان خارش بثوراتی است که بر روی پوست ایجاد می شود که برای تسکین آن ها معمولا پمادهای مختلفی را تجویز می کنند تا خارش بدن را کاهش دهد، همچنین لوسیون هایی چون کالامین و حمام کردن هم می تواند برای کاهش خارش موثر باشد.
دقت داشته باشید در صورت مبتلا شدن به این بیماری برای بهبود آن بهتر است با متخصص عفونی مشورت داشته باشید و داروهای خود را به موقع استفاده کنید، چرا که با توجه به واگیر بودم ممکن است به افراد دیگری هم سرایت کند.