دانستنیهای پزشکی

مسمومیت غذایی | انواع مسمومیت ، پیشگیری و درمان آن

مسمومیت اختلالاتی در سیستم بدن به وجود می آورد که باعث می شود بدن مواد مضر و سمی را جذب کند. اگر به این بیماری دچار شدید باید آرامش خود را حفظ کنید و به پزشک متخصص مراجعه نمایید. در ادامه‌ مطالب اطلاعات مناسبی را در مورد، مسمومیت غذایی و راه‌ های درمان در اختیار شما قرار خواهیم داد.

انواع مسمومیت

مسمومیت به ۴ نوع مسمومیت غذایی، مسمومیت دارویی، مسمومیت با گاز مونوکسید کربن و مسمومیت با سموم دفع آفات دسته‌ بندی می‌ شود که در ادامه آن ‌ها را شرح خواهیم داد.

پیشگیری از مسمومیت غذایی,درمان مسمومیت غذایی,علائم مسمومیت غذایی

مسمومیت غذایی

بسیاری از مواقع پیش می‌ آید که غذای لذیذی را میل می کنید اما چند ساعت بعد از آن بدن شما احساس سنگینی می‌ کند و حالت تهوع خواهید داشت که در این شرایط می ‌توان گفت شما به مسمومیت غذایی دچار شده‌ اید.

یکی از شایع‌ ترین انواع مسمومیت ها، مسمومیت غذایی است که هر فردی می‌ تواند در طول زندگی خود با آن مواجه شود، بنابراین با داشتن اطلاعات در مورد آن می‌ توان به پیشگیری و درمان مسمومیت غذایی پرداخت.

گاهی اوقات ممکن است غذای روزانه با باکتری‌ یا میکروب ‌هایی آلوده شود که  نمی ‌توانید آن ها را مشاهده کنید، بنابراین خوردن این غذاها می‌ تواند مسمومیت را ایجاد کند. از طرفی اگر با علائمی چون سرگیجه، حالت تهوع، اسهال و … مواجه شدید بهتر است به پزشک مراجعه کنید، چرا که اگر مسمومیت بیشتر از یک روز طول بکشد می‌ تواند کشنده باشد.

مسمومیت دارویی

مسمومیت دارویی از دیگر مسمومیت هایی است که به‌ طور اتفاقی و ناگهانی ایجاد می ‌شود. در این شرایط بدن فرد مبتلا کم کم  اختلال پیدا می کند و زمانی‌ که میزان داروی خاصی در جریان خون فرد بیمار افزایش پیدا کند مسمومیت دارویی رخ می دهد.

مسمومیت با سموم دفع آفات

امروز هر فردی که باغچه کوچکی داشته باشد به استفاده از سموم دفع آفات می‌ پردازد تا بتواند پایداری درختچه‌ ها را بیشتر کند و با توجه به این‌ که این سموم از طریق تماس سریعا جذب بدن می‌ شوند، زمانی که به صورت مستقیم با آن ها تماس داشتید باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.

علائم مسمومیت دارویی شامل تنگ شدن مردمک چشم، افت فشار خون، ضربان قلب، تعریق زیاد، ترشحات مجاری تنفسی و … می ‌شود که در این شرایط می توانید به پزشک مراجعه کنید و به درمان مسمومیت دارویی بپردازید.

مسمومیت با مونوکسید کربن

اکسید کربن از گازهای بی ‌رنگ، بی ‌بو و بی‌ مزه ای است که به‌ عنوان قاتل خاموش معرفی می شود، چرا که اگر به بدن فرد ورود پیدا کند می‌ تواند بسیار خطرناک و کشنده باشد.

در واقع این گاز از طریق سوختن چوب، سوختن گاز، سوختن زغال و انواع سوخت‌ های دیگر تولید می ‌شود که اگر مقدار زیادی از آن ‌ها را تنفس کنید جایگزین اکسیژن خواهد شد و می‌ تواند تمامی سلول‌ های بدن را درگیر کند که در نتیجه فعالیت اندام‌ ها متوقف می‌ شود، بنابراین با مشاهده علائمی چون سردرد، ضعف عضلانی، سرگیجه، حالت تهوع، تنگی نفس، تاری دید، خواب ‌آلودگی و تشنجات اقدامات لازم را باید انجام دهید.

این مطلب را از دست ندهید
واکسن اچ پی وی چیست؟

شیوه ابتلا به مسمومیت

روش ‌های مختلفی وجود دارد که باعث مسمومیت می شود که شامل مسمومیت از راه خون، تماس از طریق پوست، خوردن و آشامیدن، تنفس گاز بخار یا دود می‌ شود، بنابراین اگر از این طریق علائمی را در بدن خود مشاهده کردید و دچار مسمومیت شدید بهتر است برای درمان اقدامات لازم را انجام دهید.

مسمومیت غذایی,پیشگیری از مسمومیت غذایی,درمان مسمومیت غذایی

علایم مسمومیت غذایی

مسمومیت غذایی دارای علائمی است که شامل استفراغ، اسهال، بی حالی، سردرد، درد شکم و … می‌ شود که اگر سه مورد از این علائم را داشتید بهتر است برای درمان به پزشک متخصص مراجعه کنید و مشاوره‌ های مناسب را دریافت نمایید.

عوامل ابتلا به مسمومیت غذایی

مسمومیت‌ های غذایی معمولا به سه دلیل وجود باکتری‌ ها، انگل‌ ها و ویروس‌ ها رخ می دهد. دقت داشته باشید برخی از انگل ‌ها می ‌توانند به راحتی وارد بدن شوند که گاهی اوقات بسیار خطرناک هستند.

انگل

لازم به ذکر است که بگوییم انگلی به اسم توکسوپلاسما معمولا منجر به ایجاد مسمومیت می شود که در طی سال های طولانی دستگاه گوارش را تحت تاثیر قرار می ‌دهد و هیچ کسی متوجه وجود آن نخواهد شد، اما دقت داشته باشید که اگر انگل در روده خانم‌ های باردار یا افرادی که از سیستم ایمنی ضعیف برخوردار هستند جای بگیرد می ‌توانند خطراتی را به وجود آورد.

باکتری

یکی از شایع ‌ترین علت مبتلا به مسمومیت غذایی باکتری‌ ها هستند که می‌ توانند خطرناک و کشنده باشند و به‌ صورت پنهان در غذاها وجود دارند.

ویروس

از علت مسمومیت غذایی می توان ویروس را نام برد  گفت که هر سال افراد زیادی از طریق آن به بیماری مسمومیت دچار می ‌شوند که گاه در موارد نادر باعث مرگ فرد می‌ شود، به این نکته دقت داشته باشید که ویروس هپاتیت A به ‌راحتی از این طریق منتقل می ‌شود.

پیشگیری از مسمومیت غذایی,درمان مسمومیت غذایی,علائم مسمومیت غذایی

درمان مسمومیت غذایی

زمانی ‌که علائم مسمومیت غذایی را تشخیص دادید بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید که تحت شرایط حاد با استفاده از آزمایش  می توان روش درمان آن را شناسایی کرد، در واقع اغلب مسمومیت‌ های غذایی تا ۵ روز از بین می ‌روند، اما باید به پزشک مراجعه کنید تا از خطرات ناگهانی جلوگیری شود.

اگر به مسمومیت غذایی دچار شدید باید قبل از هر چیز به اندازه‌ کافی آب مصرف کنید تا بدن شما خشک نشود، همچنین از خوردن مواد کافئین ‌دار باید جلوگیری شود و مصرف گیاهان دارویی چون نعنا به درمان مسمومیت غذایی شما کمک کند.

این مطلب را از دست ندهید
آبله مرغان - علت ، پیشگیری و درمان آبله مرغان

درمان مسمومیت غذایی با شیر

گاهی اوقات ممکن است به مصرف شیرهایی که تاریخ انقضا آن ها رد شده ‌است بپردازید که تحت این شرایط باکتری هایی که زمان پاستوریزه شدن از بین نرفته اند خود را نشان خواهند داد، بنابراین ممکن است با علائمی چون درد شکم، اسهال، تب و حالت تهوع رو به رو شوید که تا چندین روز ادامه پیدا کند.

دقت داشته باشید که در این شرایط می‌ توانید برای رفع آن به مصرف سبزیجات، مصرف سرکه سیب و مصرف برنج و نان  بپردازید، اما برای درمان قطعی باید با متخصص عفونی مشورت کنید.

درمان مسمومیت غذایی با عسل

یکی از بهترین روش‌ هایی که می ‌تواند به درمان مسمومیت غذایی بپردازد استفاده از عسل است‌. در واقع با توجه به اینکه عسل خاصیت ضد قارچ و ضد میکروبی دارد به درمان مسمومیت کمک زیادی می کند که می‌ توانید عسل را همراه با آب و چای مصرف کنید.

غذاهای مناسب مسمومیت

با مراجعه به پزشک زمان ابتلا به مسمومیت غذایی رژیم مناسبی در اختیار بیمار قرار گرفته می شود، بنابراین بهتر است تا زمانی که مسمومیت ادامه دارد از مصرف غذاهای سفت خودداری کنید، از طرفی باید غذاهای ملایم و کم چرب را مصرف نمایید تا به ‌راحتی هضم شود و مصرف غذاهایی چون سبزیجات آب ‌پز و جو دو سر هنگام مسمومیت غذایی مناسب است.

غذاهای مضر هنگام مسمومیت غذایی

اگر مسمومیت غذایی در بدن شما رخ دهد ممکن است مصرف برخی از غذاها خطرناک باشد که این مواد غذایی شامل غذای چرب، غذاهای پر ادویه، مواد غذایی قندی، مواد خوراکی کافئین دار و الکل می‌ شود.

پیشگیری از مسمومیت غذایی,درمان مسمومیت غذایی,علائم مسمومیت غذایی

پیشگیری از مسمومیت غذایی

راه ‌های مختلفی برای پیشگیری از مسمومیت غذایی وجود دارد که یکی از بهترین آن ها استفاده از غذای سالم و بهداشتی است، لذا برخی از غذاها شاید هنگام بسته بندی الوده شوند. مواد غذایی چون تخم مرغ و گوشت در اثر حرارت میکروب های خود را از دست می دهند، بنابراین اگر به درستی پخته نشوند مسمومیت غذایی را ایجاد می کنند.

از طرفی قبل‌ از آشپزی کردن بهتر است دست خود را با آب سرد شستشو دهید، چرا که ممکن است میکروب‌ هایی بر روی پوست شما وجود داشته باشد و هنگام پختن غذا وارد مواد غذایی شوند، همچنین میوه ‌ها و سبزیجات را قبل ‌از مصرف به‌ درستی ضد عفونی نمایید.

مواد خوراکی که ممکن است باعث مسمومیت غذایی شوند شامل میوه ‌ها و سبزیجات خام و محصولات لبنی غیر پاستوریزه، کالباس و سوسیس پخته نشده، سوشی و محصولات پخته نشده و گوشت چرخ کرده بود که از گوشت چند حیوان به دست می‌ آید می ‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا