
در عصر حاضر یکی از شایع ترین بیماری ها در کشور های صنعتی آلرژی یا حساسیت است.
اگر سعی کنیم با مصرف خوراکی ها مقوی و سالم، همچنین تامین ویتامین ها مورد نیاز بدن، سیستم ایمنی خود را تقویت کنیم می توانیم ضمن درمان بیماری های ریه و آلرژی، بدن مقاوم تری در برابر بیماری ها داشته باشیم.
زمانی که سیستم ایمنی بدن به مواد حساسیت زا آلرژی مانند: گرده گیاهان، شوره، حیوانات، مواد شیمیایی، قارچها، مایتها (موجودات بسیار کوچکی هستند که با ذره بین دیده میشوند و مانند گرد روی قالی و کفپوشها، بالش، رختخواب، پتو و ملافه رشد میکنند) همچنین بعضی مواد غذایی مثل: مغز های خوراکی، تخم مرغ، صدف، ماهی و شیر واکنش نشان میدهد، فرد مبتلا به بیماری آلرژی میشود.
به همین دلیل توصیه می شود برای درمان بیماری ریه و آلرژی از مصرف این خوراکی ها پرهیز کنید.
دلایل ابتلا به آلرژی یا حساسیت های فصلی چیست؟
زمانی که به دلایل مختلف مانند: بیماری ها طولانی مدت، عدم مراقبت های فردی و رعایت بهداشت، نداشتن تغذیه سالم و… سیستم ایمنی بدن ضعیف میشود، بیماری آلرژی که به دلیل اختلال عملکرد سیستم ایمنی بدن است به وجود می آید.
بیماری آلرژی زمانی به وجود می آید که بدن در برابر پادگن ها که همان آنتی ژن ها هستند واکنش غیر طبیعی نشان می دهد.
مواد حساسیت زای آلرژی مانند: . دانههای گرده برخی گیاهان، گرد و خاک و برخی مواد شیمیایی باعث میشود که دستگاه ایمنی به ورود این مواد به بدن واکنش شدیدی نشان دهد که باعث به وجود آمدن حساسیت ها فصلی و آلرژی در فرد میشود.
بیماری های ریه و آلرژی چه نشانه هایی دارد؟
بدن انسان در مواجهه با بیماری آلرژی نشانه های مختلفی را نشان میدهد. این علائم میتواند خفیف باشد مانند: آبریزش بینی، همچنین می تواند شدید باشد و خود را به صورت شوک ابفیلاکتیکی نشان دهد.
بروز نشانه های حساسیت در بدن، ارتباط مستقیمی به عضوی از بدن که در معرض آلرژن یا مواد حساسیت زا آلرژی قرار گرفته است بستگی دارد. مثلا گردههای گیاهانی که از طریق هوا به سیستم تنفس ما وارد می شوند باعث ایجاد علائمی مانند: سرفه، خارش، گرفتگی،آبریزش بینی، عطسه و خس خس سینه، آبریزش از چشم می شود.
انواع آلرژن ها
۱. غذا
معمولا نوزادان به دلیل ضعف سیستم هاضمه و گوارش حساسیت های غذایی دارند که با رشد آن ها به تدریج از بین می رود.
برخی از خوراکی های حساسیت زا برای بدن انسان شامل: شیر یا سایر محصولات لبنی، تخم مرغ، گندم، سویا، بادام زمینی و چیزهایی مثل گردو و غذاهای دریایی و برخی میوه ها مثل خیار، خربزه و کیوی هستند و علائم بدنی حساسیت زا در آن شامل: خارش، آبریزش بینی یا اسهال و… می شود.
۲. ذرات معلق در هوا
برخی از آلرژن های محیطی مانند: مایت ها، هاگ قارچ ها، گرده گلها، چمن و درختان ، ذراتی که در پوست بدن حیوانات خانگی وجود دارد و در فضا پراکنده می شوند، از عوامل حساسیت زا آلرژی محسوب می شوند.
۳. داروها
مصرف بعضی از دارو ها موجب واکنش ها آلرژیک در بدن می شوند که معروف ترین آن ها، آنتی بیوتیک ها هستند.
۴. مواد شیمیایی
تماس مستقیم داشتن با برخی مواد شیمیایی مانند شوینده ها بهداشتی و لوازم آرایشی. رنگ موها، ، حشره کش ها و… می تواند واکنش های آلرژیک ایجاد کنند و باعث کهیر، جوشهای پوستی و خارش شود زیرا ممکن است برخی از مواد موجود در آن حساسیت زا باشد.
۵. پرهیز از مواد حساسیتزا برای درمان بیماری های ریه و آلرژی
اگر از نشانه های اختلال آلرژی در بدن خود رنج می برید باید از مصرف خوراکی هایی مانند: گردو و بادام که باعث تقویت نشانه های آلرژی در بدن می شود، پرهیز کنید.
گاهی نبودن در معرض برخی از مواد حساسیت زای آلرژی مانند: ذرات معلق در هوا و گرد و خاک مشکل است. ضمن اینکه اگر در معرض مواد شیمیایی قرار نگیرید می تواند عامل مهمی در جلوگیری از علائم حساسیت زا در سیستم ایمنی بدن و درمان بیماری آلرژی باشد.
برخی از مواردی که می تواند برای درمان بیماری های ریه و آلرژی مؤثر باشد عبارتند از:
- حیوانات خانگی را در محلی دور تر از رختخواب و فضای اتاق تان نگهداری کنید و فقط در صورت نیاز به استحمام آن ها اقدام کنید.
- قالی، فرش، گلیم و کف پوش های پشمی و یا کرک دار را در صورتی که باعث پراکنده شدن ذرات آن ها در هوا می شود جمع کنید.
- از استفاده از پرده های ضخیمی که محیط مناسبی برای جمع شدن مایت ها است بپرهیزید.
- برای جلوگیری از عوامل حساسیت زا و درمان بیماری های ریه و آلرژی، سعی کنید از روکش مناسبی برای پوشاندن بالش یا پتوی خود استفاده کنید.
- در صورت امکان، خارج شدن از منزل را در فصل های گرده افشانی گیاهان کاهش دهید و ترجیحا درب و پنجره های منزل تان را بسته نگه دارید تا از ورود ذرات معلق حساسیت زا جلوگیری کنید.
- حتما با مشورت و تجویز پزشک از یک سرم بهداشتی برای شست و شو دادن بینی خود استفاده کنید.
درمان بیماری های ریه و آلرژی
روش های مختلفی برای درمان آلرژی و حساسیت های فصلی وجود دارد، از جمله آن ها مصرف داروهایی است که به روش استنشاق کردن، اسپری بینی، قطره چشم، کرم ها پوستی، قرص ها و نوشیدنی ها و همچنین تزریق دارو وجود دارد که در ادامه مطلب به معرفی انواع شیوه های درمان بیماری های ریه و آلرژی خواهیم پرداخت:
۱. آنتی هیستامین ها
دارو های آنتی هیستامین حاوی موادی هستند که مانع از واکنش های آلرژیک سیستم ایمنی بدن به مواد حساسیت زا می شوند.
۲. ضد احتقان ها
ایجاد احتقاق در بینی و سینوس ها موجب مشکلاتی مانند: عدم داشتن خواب مناسب ، سردرد، افزایش فشار خون و تحریک پذیری می شوند بنابراین حتما برای درمان بیماری های ریه و آلرژی باید از داروهای ضد احتقان استفاده شود. البته مصرف داروهای ضد احتقان برای کسانی که دچار فشار خون بالا، بیماری ها ی مربوط به قلب و عروق،گلوکوم یا پرکاری تیروئید هستند توصیه نمی شود.
۳. کورتیکواستروئیدها
کورتیکواستروئیدها با ازبین بردن التهاب ناشی از ورود مواد حساسیت زا به بدن، علائم آلرژی را تسکین می دهد.
۴. تثبیت کننده های ماست سل
تثبیت کننده های ماست سل در بدن با ایجاد مانع در سیستم ایمنی بدن، برای انتشار مواد شیمیایی، واکنش های آلرژیک را کاهش می دهند.
زمانی که مصرف آنتی هیستامین باعث کاهش یا بهبود علائم آلرژیک در بدن نشود مصرف تثبیت کننده های ماست سل تجویز می شود که معمولا برای سلامتی بدن خطرناک نیستند اما برای رسیدن به بهبودی و درمان بیماری های ریه و آلرژی باید دوره مصرف دارو کامل شود.
۵. ایمونوتراپی آلرژن
جلسات ایمونوتراپی برای درمان بیماری های ریه و آلرژی، معمولا توسط پزشک متخصص تعیین می شود و هدف از این روش درمان این است که سیستم ایمنی بدن به تدریج برای عدم واکنش نشان دادن به مواد حساسیت زای آلرژی مانند: گردهها، مایتها و کپکها تقویت شود.
نتیجه گیری
انسان در فصل گرده افشانی گیاهان و یا زمانی که در معرض مواد حساسیت زای آلرژی قرار می گیرد مانند: مواد شیمیایی و یا گرد و غبار و… دچار علائمی مانند: سرفه و عطسه کردن های مکرر،خارش گلو و بینی، آبریزش بینی، سردرد و… می شود.
ما در این مطلب به ارائه راهکار هایی برای درمان بیماری آلرژی و جلوگیری از علائم آن پرداختیم اما بهتر است در صورت مشاهده اولین نشانه های آلرژیک در بدن خود برای درمان بیماری های ریه و آلرژی، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید تا از پیشروی نشانه های بیماری جلوگیری شود.