برای بررسی نوع حساسیت حتما باید آزمایش آلرژی پوستی و خونی انجام گیرد، در واقع حساسیت زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن نسبت به برخی از مواد واکنش نشان می دهد که این مواد شامل گرد و غبار، کپک، مواد غذایی، حشرات، گرده گل، موی حیوانات خانگی و شوره حیوانات می شود
افرادی که دچار حساسیت می شوند زمانی که با مواد حساسیت زا برخورد داشته باشند سیستم بدنی آن ها ماده ای به اسم آنتی بادی تولید می کند تا در مقابل مواد خارجی در حالت آماده باش باشند که تحت این شرایطی می توانند آلرژی هایی را که برای بدن مضر هستند شناسایی کنند.
سیستم ایمنی زمان مواجه شدن با مواد حساسیت زا واکنش هایی چون التهاب سینوس ها، التهاب پوست، التهاب دستگاه گوارش و مجاری تنفسی را نشان می دهد که در این هنگام باید به متخصص ریه مراجعه کنید.
شدت آلرژی در بدن افراد متفاوت می باشد، به عنوان مثال ممکن است در بدن فردی عطسه کردن را به همراه داشته باشد و در بدن فردی دیگری به صورت اورژانسی رخ دهد، بنابراین باید بتوانید علت آلرژی را شناسایی کنید و آن را کاهش دهید.
علت ایجاد آلرژی
محققان بررسی های زیادی را انجام داده اند و هنوز مطمئن نشده اند که چرا بدن در مقابل عوامل خارجی واکنش نشان می دهد، بنابراین می توان علت آن را به عنوان یک بیماری ژنتیک معرفی کرد که از والدین به فرزندان منتقل می شود، اما به طور کلی می توان علت حساسیت را براده فلزات، گرده گیاهان، برخی مواد خوراکی مثل آجیل و شیر، داروهای آنتی بیوتیک و مو و شوره حیوانات خانگی و … معرفی کرد.
انواع آلرژی
آلرژی را می توان در سه دسته آلرژی تنفسی و آلرژی خوراکی و آلرژی پوستی قرار داد. آلرژی تنفسی زمانی ایجاد می شود که فرد به مواردی چون گرده گل، حیوانات خانگی، بوی عطر و … حساسیت داشته باشد که واکنش هایی در ریه و مجاری بینی او رخ می دهد.
افرادی که به خوراکی … چون سویا، بادام زمینی، ماهی و غیره حساسیت دارند دچار آلرژی خوراکی خواهند شد. آلرژی های تماسی هم هنگام تماس پوست با مواد آلرژی زا رخ می دهد که در نتیجه واکنشی چون قرمزی، خارش یا کهیر را در پی دارد.
آزمایش و تست آلرژی
طبق گزارش هایی که وجود دارد در کشور آمریکا بیش از ۵۰ میلیون نفر به آلرژی مبتلا هستند که رایج ترین نوع آن آلرژی تنفسی و پوستی می باشد، در واقع گزارشی که سازمان جهانی آلرژی ارائه می دهد نشان دهنده این است که در طول سال باعث مرگ ۲۵۰ هزار نفر خواهد شد، چرا که آسم به عنوان واکنش شدید بیماری آلرژی معرفی می شود.
آزمایش های مختلفی وجود دارد که می تواند نوع آلرژی را مشخص کند، این آزمایش ها شامل تست تزریق پوستی، تست پوستی پچ، سواب بینی، شمارش کامل سلول های خون CBC، آزمایش خون Immunoglobulin E، آزمایش خون رادیوآلروسوربنت Radioallegosorbent test)) RAST می شود.
دقت داشته باشید که قبل از انجام تست آلرژی پوستی، تنفسی و … پزشک در مورد فعالیت های روزانه، سابقه خانوادگی، نوع زندگی و … سوالاتی را از شما می پرسد و مصرف داروهایی چون انواع آنتی هیستامین، فاماموتیدین، داروهای ضد افسردگی، داروهای دیازپام و … که می تواند بر روی آزمایش تأثیر بگذارد را برای شما منع می کند.
تست پوستی پریک
نوعی از آزمایشی که برای تشخیص آلرژی انجام می شود آزمایش آلرژی پوست پریک نام دارد که اولین قدم برای درمان آلرژی محسوب خواهد شد و از طریق خراش پوستی آن را انجام می دهند.
برای انجام تست آلرژی پریک پزشک متخصص مقدار مشخصی از عصاره آلرژن ها را که برای آزمایش تولید شده در ناحیه ساعد یا پشت دو کتف می ریزد و بعد با یک سوزن که لانست نام دارد خراشی را ایجاد می کند که بعد از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه تورم و قرمزی هایی ایجاد خواهد شد، هر چقدر قرمزی یا التهاب بیشتر باشد نشان دهنده حساسیت بیمار به ماده است.
تست اینترادرمال یا تزریق پوستی
تست های بسیاری برای نشان دادن نوع آلرژی انجام می شود که یکی از آن ها تست اینترادرمال یا تزریق داخل پوستی نام دارد که تحت این شرایط مقداری از آلرژن ها را به عضلات تزریق می کنند و این تست را زمانی انجام می دهند که فرد به آزمایش خراش پوستی هیچ گونه واکنشی را نشان نداده باشد، بنابراین می توان گفت که نسبت به روش های دیگر دقیق تر است.
آزمایش پوستی پچ
از روش های استانداردی که آلرژن های تماسی را نشان می دهد تست پوستی پچ می باشد. در این روش آلرژن ها را شبیه سازی می کنند و آن را بر روی پوست بدن فرد قرار خواهند داد تا واکنش های آن را بررسی کنند.
افرادی که سابقه اگزما، واکنش های غشای مخاطی، حساسیت تماسی و بثورات دارویی را دارند می توانند از طریق آزمایش پوستی نوع آلرژی خود را تشخیص دهند. در این نوع تست مواد حساسیت زا را بر روی برچسبی می ریزند و به مدت ۳۰ دقیقه روی پوست قرار خواهند داد.
آزمایش خون ایمونوگلوبین
علاوه بر تست های پوستی می توان از طریق آزمایش آلرژی خون هم پی به مواد حساسیت زا برد به این صورت که مقدار آنتی بادی بدن را که بر روی مواد خاصی آلرژی نشان می دهند، اندازه می گیرد. ایمونوگلوبین به نوعی آنتی بادی گفته می شود که به مواد آلرژی زا پاسخ می دهد، در واقع یک تست غربالگری اولیه برای تشخیص نوع حساسیت می باشد که رشد آلرژی را توقف می کند.
هنگام انجام آزمایش خون ایمونوگلوبین حدود ۱۰ مورد از محرک های آلرژی مثل کپک، گرد و غبار، علف، گرده درختان، موی حیوانات، شوره حیوانات و … را شناسایی می کنند، اما دقت داشته باشید که به هیچ وجه یک هفته قبل از آزمایش اسکن رادیوایزوتوپ را انجام ندهید، چرا که نتایج آن را اشتباه نشان می دهد، از طرفی پایین بودن سطح IGE آلرژی را نقض نمی کند.
آزمایش خون رادیوآلروسوربنت
آزمایش آلرژی خون به دسته های مختلفی تقسیم بندی می شود که نوعی از آن رادیوآلروسوربنت نام دارد که برای تشخیص آلرژی غذایی از آن استفاده می کنند، در واقع با توجه به این که در این نوع آزمایش از رادیو اکتیو استفاده می کنند طبق گفته جوامع پزشکی و موسسه ملی آلرژی به جای استفاده از آزمایش آلرژی غذایی RAST باید از آزمایش ELISA استفاده شود.
آزمایش افتراقی و شمارش کامل سلول های خون CBC
شمارش افتراقی، شمارش کامل سلول های خونی، شمارش کامل خون محیطی به آزمایشی گفته می شود که هدف آن اندازه گیری سلول هایی است که در گردش گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها وجود دارند.
در این آزمایش، خون فرد بیمار را با سرنگ می گیرند و اطلاعات کاملی که شامل تعداد و نوع سلول های خونی، حجم گویچه های سرخ، شمارش ائوزینوفیل، میزان هموگلوبین خون و شمارش افتراقی در هر واحد میلی متر به دست می آورند.
تست ایمونوسوربنت متصل به آنزیم
از آزمایش های دیگری که برای تشخیص آلرژی تنفسی، آلرژی غذایی و … مورد استفاده قرار می گیرد می توان تست ایمونوسوربنت متصل به آنزیم را نام برد که یک آزمایش استاندارد برای اندازه گیری غلظت آنتی بادی ها در خون می باشد.
در این نوع تست خون فرد را در دوره بالایی سانتریفوژ می کنند و بعد از جدا کردن سرم خون از ذرات، ماده ای مخصوص را به سرم خون اضافه می کنند تا آنتی بادی ها را شناسایی نمایند.
سواب بینی
گاهی اوقات ممکن است علائم آلرژی فصلی در بینی ظاهر شود که از طریق آزمایش سواب بینی می توان علت عفونی را تشخیص داد و آن را مورد بررسی قرار می دهند.
خنکی ریه و خارش گلو
یکی از سوالاتی که فرد بیمار با آن مواجه شود این است که علت خارش گلو و خنکی ریه چیست که در پاسخ به این سوال باید بگوییم احتمالا به علت واکنش های آلرژیکی یا شروع سرماخوردگی خنکی ریه و خارش گلو به وجود آید، اما دقت داشته باشید آلرژی می تواند گاهی اوقات بسیار خطرناک باشد یا این که در روند زندگی عادی اختلالاتی را ایجاد نماید، بنابراین باید بتوانید علائم آن را به خوبی شناسایی کنید.