مغز و اعصاب (نورولوژی)

دلیل غش کردن چیست و چرا غش می‌ کنیم؟

شاید برای بسیاری از افراد  پیش‌ آمده باشد که اطرافیان خود را در حال غش کردن دیده باشند و این مشکل ممکن است تنها یک‌ بار رخ ندهد بلکه دفعات زیادی افراد را درگیر کند که برای بررسی آن حتما باید به پزشک متخصص مراجعه شود.

از نظر بسیاری از پزشکان متخصص تکرار غش کردن نشان‌ دهنده یک اختلال عصبی می‌ باشد به‌ همین علت در ادامه‌ مطالب قصد داریم شما را با علائم غش در کودکان، انواع غش و … آشنا نماییم.

غش کردن چیست؟

غش کردن به حالتی گفته می شود که برخی از افراد با آن مواجه می شوند، در واقع زمانی‌ که مغز اکسیژن کافی را دریافت نکند برای مدت زمان کوتاهی از هوش می‌ رود که گفته می شود فرد سنکوپ کرده است.

این حالت شاید از چند ثانیه تا چندین دقیقه طول بکشد، اما دقت داشته باشید که گاهی اوقات  قبل‌ از غش کردن افراد احساس سرگیجه و حالت تهوع دارند، حتی  فرد قدرت تکلم خود را از دست می دهد و سر و صدای محیط اطراف را کمتر می شنود، از طرفی همه ‌جا را تیره و تار می بیند و بعد از چندین ثانیه بهبود پیدا می کند.

دلیل غش کردن,علائم غش در کودکان,غش در بزرگسالان

دلیل غش کردن چیست؟

بسیاری از افراد به‌ دنبال جوابی برای علائم غش در نوزادان، کودکان و بزرگسالان هستند، زیرا افرادی که با غش ناگهانی مواجه می شوند ممکن است عوامل پیش ‌زمینه‌ ای داشته باشند، از طرفی می توان گفت علل غش شامل درد شدید، آسیب روحی، افت فشار خون، کمبود آب بدن، قند خون پایین، سرفه، مصرف مواد مخدر، مصرف الکل، ایستادن در یک ‌جا برای مدت زمان طولانی و تشنج می باشد.

داروهایی که فشار خون را پایین می‌ آورد ممکن است باعث ایجاد غش کردن ‌های ناگهانی شود، دقت داشته باشید که این داروها بیشتر برای درمان آلرژی، افسردگی، اضطراب و فشار خون استفاده می‌ شود.

عده ای از افراد با چرخاندن سر خود به یک طرف غش می‌ کنند که دلیل آن حساسیت سنسورهایی است که در رگ ‌های خونی گردن وجود دارد و اگر از بیماری پیش ‌زمینه‌ ای چون بیماری قلبی، ضربان قلب نامنظم، اضطراب، حملات پانیک، گرفتگی شریان‌ ها، بیماری ریه، صرع و مشکلات مغزی برخوردار باشند غش کردن آن ها را در پی دارد، بنابراین می ‌توان گفت غش کردن همیشه به ‌معنای مشکل مغزی نیست.

علائم غش کردن کدامند؟

بسیاری از افراد ممکن است بپرسند علت غش کردن چیست؟ که علت آن را می ‌توان از دست دادن هوشیاری را نام برد، اما علائم بسیار دیگری وجود دارد که می ‌تواند نشان‌ دهنده غش کردن باشد‌ این علائم شامل تاری دید، استفراغ، خمیازه طولانی، تعریق، حالت تهوع، احساس گرما، احساس سنگینی در پاها، احساس گرما و سبکی سر می ‌شود، دقت داشته باشید فرد هنگام غش کردن کاملا بی ‌اختیار نقش بر زمین خواهد شد و صورت او رنگ ‌پریده می‌ شود.

این مطلب را از دست ندهید
بیماری ام اس چیست؟ | علائم - دلایل و پیشگیری و درمان

انواع غش

تا این قسمت از مطالب دلایل مختلفی را برای غش کردن ارائه دادیم، اما باید با انواع بیماری غش هم آشنایی داشته باشید. به طور کلی می توان گفت ۳ نوع سنکوپ یا غش داریم که شامل سنکوپ وازوواگال، سنکوپ وضعیتی و سنکوپ سینوس کاروتید می ‌شود.

سنکوپ سینوس کاروتید به ‌علت تنگ شدن شریان‌ های کاروتید در گردن رخ می ‌دهد که بعد از چرخاندن سر ایجاد می ‌شود. گاهی اوقات شرایطی به وجود می‌ آید که علت آن فشار ادرار، حرکت روده یا سرفه کردن می ‌باشد که تحت این شرایط سنکوپ وضعیتی رخ می دهد و فردی که در اثر ضربات عاطفی، استرس، ایستادن طولانی ‌مدت و … غش می‌ کند گفته می‌ شود که با سنکوپ وازوواگال مواجه است.

غش در کودکان,غش در نوزادان,غش کردن چیست

دلیل غش در کودکان

گاهی اوقات کودکان هم با غش کردن مواجه می‌ شوند، اما نباید علت آن را نادیده بگیرید در واقع می‌ توان گفت زمانی‌ که فرد با کمبود آب بدن مواجه باشد عارضه غش کردن برای وی رخ می ‌دهد که در نهایت با مصرف نمک و کافئین می‌ توان این مشکل را رفع کرد، از طرفی درباره علت غش در کودکان می ‌توان به درد، ترس، اتاق‌ های شلوغ، دوش آب گرم، مصرف دارو و دیدن خون اشاره کرد، همچنین شرایط دیگری چون کم ‌خونی، لخته شدن خون و نقص قلب هم می‌ تواند باعث غش کردن کودکان شود.

علت غش کردن در زمان بارداری

غش کردن و سرگیجه  در زمان بارداری خانم ‌ها بسیار شایع است، در واقع این مشکلات در چند ماه اول بارداری رخ می ‌دهد که علت آن‌ هم تغییرات هورمونی و افت فشار خون می ‌باشد.

از علت غش در دوران بارداری می ‌توان نارسایی اکسیژن را هم نام برد، اما دقت داشته باشید که غش کردن در این دوران خطرات زیادی را به‌ همراه ندارد بلکه تنها زمانی ‌که به زمین بخورید برای شما مشکل ایجاد می‌ شود.

دلیل غش کردن,علائم غش در کودکان,غش در بزرگسالان

پیشگیری از بروز غش کردن

اگر فردی سابقه‌ غش کردن داشته باشد در مرحله اول باید متوجه شود که علت غش کردن او چیست تا بتواند از وقوع این عارضه جلوگیری کند. به‌ عنوان مثال اگر هنگام گرفتن خون یا اقدامات پزشکی احساس ضعف می‌ کنید بهتر است به پزشک خود این موضوع را گزارش دهید، همچنین اگر علائم هشداردهنده غش کردن به سراغ شما آمد باید لحظه ‌ای بنشینید و در این حالت سر خود را بین دو زانو بگذارید تا خونرسانی به مغز به‌ درستی انجام شود.

این مطلب را از دست ندهید
چگونه از ابتلا به بیماری آلزایمر پیشگیری کنیم؟

تشخیص و درمان غش کردن

غش کردن به‌ خودی‌ خود هیچ‌ گونه نگرانی را در پی ندارد، اما اگر با نشانه ‌هایی جدی مواجه بودید حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنید حتی اگر سابقه‌ غش کردن ندارید اما برای مدت مشخصی چندبار با این عارضه مواجه شده‌ اید بهتر است علت اصلی آن را بیابید.

دلیل غش کردن,علائم غش در کودکان,غش در بزرگسالان

پیشگیری از غش کردن

برای بررسی علت غش کردن معمولا پزشک متخصص به معاینه فیزیکی شخص می ‌پردازد و سوابق پزشکی آن را هم بررسی می‌ کند، اگر نیاز باشد از بیمار نوار قلب می گیرد تا بتواند فعالیت قلب او را بررسی کند و با توجه به نتایجی که آزمایشات ارائه می‌ دهد ممکن است آزمایشگاه دیگری چون هولتر قلب، اکوکاردیوگرافی و موج‌ نگاری مغز را انجام دهند، اگر علت غش عوامل عاطفی نشان داده شود می توان به راحتی به درمان غش عصبی پرداخت.

در برخی از شرایط ممکن است سی‌ تی ‌اسکن را برای تشخیص خون‌ ریزی مغزی انجام دهند، از طرفی برای درمان غش کردن احتمالا پزشک برنامه خاصی را به بیمار ارائه نمی دهد، اما اگر بیمار با علل اصلی مواجه باشد احتمالا باید داروهایی را مصرف کند تا از این بیماری خلاص شود.

علائم غش عصبی

غش عصبی ممکن است برای بسیاری از افراد رخ دهد، اما دقت داشته باشید که تشنج خود به دو نوع تشنج واقعی و تشنج کاذب دسته‌ بندی می‌ شود که هر کدام علائمی دارند، بنابراین می ‌توان گفت افرادی که با تشنج واقعی مواجه می‌ شوند ممکن است به سر آن‌ ها آسیب وارد شود و علائم غش عصبی شامل قفل شدن دهان و آسیب به زبان می شود.

هنگام رخ دادن این تشنج فرد بیمار صدای اطراف را نمی ‌شنود و هوشیاری خود را به صورت کامل از دست می‌ دهد، حتی گاهی اوقات با بی ‌اختیاری ادرار هم مواجه می‌ شوند که تحت این شرایط باید برای تشخیص علت کاهش هوشیاری به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کرد.

از علائم تشنج کاذب می‌ توان از دست دادن حرکت، از دست دادن کنترل صحبت کردن و قفل شدن دهان را نام برد، اما دقت داشته باشید که در این حالت فرد می تواند نگرانی اطرافیان خود را بشنود که این تنش معمولا بر اثر تنش عاطفی برای افراد رخ می ‌دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا