
هر فردی در طول زندگی خود ممکن است بارها با ترس و اضطراب مواجه شود، چرا که واکنشی کاملا طبیعی هستند و بدن در مواقعی این واکنش ها را از خود نشان می دهد و افرادی که به طور منظم با حملات ناگهانی چون وحشت و ترس مواجه شوند که شرایط مشابهی را با پانیک یا اختلال هراس دارا هستند.
حمله های پانیک به ترس و وحشت شدیدی گفته می شود که بدون این که خطر واقعی یا علت خاصی وجود داشته باشد بدن واکنش های شدید جسمی را از خود نشان می دهد. نشانه های اختلال هراس یا پانیک آنچنان بارز نیست که هر فردی بتواند آن را تشخیص دهد، بنابراین باید اطلاعات مناسبی را در مورد آن پیدا کنید
لازم به ذکر است که بگوییم این حملات بسیار ترسناک هستند، چرا که فرد بیمار فکر می کند کنترل خود را از دست داده و ناگهان نفس وی متوقف می شود و با حمله شدید قلبی یا مرگ مواجه خواهد شد. منظور از حمله پانیک افزایش ترس یا ناراحتی شدید است که بعد از چند دقیقه به اوج خود می رسد.
نشانه های اختلال هراس یا پانیک
همان طور که در مطالب بالاتر گفته شد حملات پانیک بدون هیچ گونه هشدار و دلیل ایجاد می شوند و هر زمانی ممکن است رخ دهد، اما به طور کلی زمانی که این حمله در فرد ایجاد شود به مدت ۵ تا ۲۰ دقیقه طول خواهد کشید و فرد در ۱۰ دقیقه اول علائمی را تجربه می کند که اگر بیشتر از یک ساعت طول بکشد ممکن است باعث فوت فرد شود.
از نشانه های اختلال هراس می توان به لرزش بدن، احساس خفگی، گر گرفتگی، درد در قفسه سینه، سردرد، سرگیجه، ترس از مردن، بی حسای گرفتگی شکم، تعریق و ضربان سریع قلب اشاره کرد.
البته نشانه های دیگری چون بی خوابی، زنگ زدن گوش، کاهش میل جنسی، احساس گیر کردن غذا در گلو هم از دیگر نشانه های روان شناختی حملات پانیک می باشد.
انواع اختلال هراس
تا این قسمت از مطالب در مورد اختلال هراس اطلاعاتی را بدست آوردید، حال باید در مورد انواع اختلال هراس یا پانیک هم اطلاعاتی را کسب کنید تا اگر با این عوامل مواجه شدید بتوانید از مشکلات جدی تر جلوگیری کنید، در ادامه به بررسی انواع اختلال پانیک می پردازیم.
اختلال هراس اجتماعی
اختلال هراس اجتماعی از انواع حملات پانیک است که افراد مبتلا از حضور پیدا کردن در جمع و فعالیت های اجتماعی دچار حملات اضطرابی خواهند شد. در واقع اختلال جمعیت نوعی احساس خجالتی شدید است که باعث می شود فرد بیمار از صحبت با افراد غریبه خودداری کند، چرا که این کار نگرانی و ترس شدید را در او ایجاد می کند.
اختلال هراس خاص
یکی از انواع اختلال پانیک فوبیا نام دارد که ترس ناشی از یک موضوع خاص می باشد. فردی که دچار این اختلال می شود احساس می کند که اگر با موضوعی که از آن ترس دارد رو به رو شود اتفاق خیلی بدی برایش می افتد که دچار ترس و استرس شدید خواهد شد.
به عنوان مثال ترس از عنکبوت یکی از انواع اختلال پانیک می باشد که در این شرایط اگر فرد با عنکبوت مواجه شود ترس شدیدی را تجربه خواهد کرد.
اختلال پانیک تنهایی و تنها ماندن
هراس از تنها ماندن از دیگر اختلالات هراس است که بیشتر در کودکان رخ می دهد، اما گاهی اوقات بزرگسالان هم آن را تجربه می کنند. در واقع این اختلال ممکن است در هر زمانی برای فرد پیش آید. از نشانه های اختلال هراس تنهایی این است که اگر فردی در یک بازه زمانی خاصی عزیز یا دوست خود را از دست دهد دچار حملات و تنش عصبی می شود.
هراس از مکان های شلوغ
منظور از اختلال هراس از مکان های شلوغی این است که اگر فرد بیمار در مکان های نا آشنایی قرار بگیرد دچار ترس و استرس می شود، بنابراین همیشه در تلاش است که در محیط خانه و محل کار خود بماند و با محل های نا آشنا رفت و آمد نداشته باشد.
اختلال هراس بد شکلی
اختلال بد شکلی عارضه بسیار جدی است که باعث می شود افراد از حضور در جمع شرم و اضطراب داشته باشند. فرد بیمار زمانی که با اختلال مواجه می شود ساعت ها در جلوی آینه صورت خود را چک می کند و همیشه این فکر را در ذهن خود پرورش می دهد که زیبایی کافی را برای حضور در اجتماع ندارد.
اختلال پانیک در خواب
اختلال پانیک در خواب هنگام شب اتفاق می افتد که باعث می شود افراد با دلهره از خواب بیدار شوند. در این مواقع افراد با تپش قلب مواجه می شوند، اما اختلال هراس و پانیک شب با هم تفاوت هایی دارند.
در واقع کسانی که دچار هراس شبانه می شوند از آن بدون اطلاع هستند و ممکن است هنگام خواب از رختخواب خود بیرون بروند، گریه کنند و کارهای دیگر را انجام دهند و دوباره بعد از اتمام این اختلال به رختخواب خود برود، اما در حمله پانیک فرد از خواب بیدار می شود و علائم آن را مشاهده می کند، در نهایت مدت زمان زیادی هم طول خواهد کشید که بتواند بخوابد.
روش درمان اختلال هراس
بسیاری از افراد به دنبال روش های درمان اختلال هراس هستند، اما در این مورد باید بگوییم که به صورت صد درصد نمی توان آن را درمان کرد، تنها متخصصین مغز و اعصاب می توانند روش هایی را ارائه دهند که علائم آن را کنترل کند.
روش های درمانی درست می تواند دفعات حملات را کنترل کند و عملکرد افراد بیمار را بهبود ببخشد. روش های درمانی مختلفی ازجمله روان درمانی و دارو درمانی وجود دارد که هر کدام از آن ها را با توجه به مشکلاتی که فرد دارد می توان بکار برد.
دارو درمانی پانیک اتک
داروهایی که برای اختلال پانیک بکار برده می شود علابم مرتبط با حملات را کاهش می دهد. در واقع داروهایی چون مهار کننده های باز جذب سروتونین، مهار کننده های باز جذب سروتونین و نوراپی نفرین، گاو بنزودیازپین برای درمان اختلال هراس مورد استفاده قرار می گیرد.
به طور کلی این داروها از عوارض جانبی کمی برخوردار هستند و اگر یکی از این داروها برای فرد بیمار موثر نباشد، پزشک ممکن است برای اثربخشی بهتر از ترکیب داروهای مختلفی استفاده کنند؛ اما این نکته را به یاد داشته باشید بعد از این که داروی خود را شروع کردید چند هفته طول می کشد که بهبود نشانه های اختلال هراس را مشاهده کنید.
روان درمانی حملات پانیک
از موثرترین روش هایی که برای درمان اختلال هراس می توان نام برد روان درمانی می باشد. این روش به شما کمک می کند که حملات پانیک را بهتر درک کنید و نحوه مقابله با آن را یاد بگیرید.
روان درمانی به روش های مختلفی انجام می شود که یکی از آن ها درمان رفتاری_ شناختی می باشد و به افراد کمک می کند از طریق تجربه شخصی علائم آن را دسته بندی کنند، به این نحو درمانگران باعث می شوند که علائم حمله پانیک به مراتب کنترل شود.
درمان خانگی اختلال هراس
روش های مختلفی وجود دارد که با استفاده از آن می توان نشانه های اختلال هراس را شناسایی کرد و به درمان آن پرداخت. در واقع درمان های خانگی یکی از روش های مناسبی است که به افراد کمک می کند علائم آن را شناسایی و این بیماری را کنترل کند.
به عنوان مثال باید به برنامه های درمانی خود پایبند باشید و به یک گروه پشتیبانی بپیوندید، همچنین از مصرف الکل، کافئین و مواد مخدر باید خودداری کنید و به یادگیری تکنیک های مدیریت استرس و آرامش بپردازید.