ایدز یک بیماری آسیب رسان به سیستم ایمنی افراد می باشد که عملکرد سلول های دستگاه ایمنی بدن را کاهش می دهد، این بیماری هیچ گونه درمانی ندارد، اما می توانید با استفاده از داروهای ضد ویروسی از رشد آن پیشگیری کنید.
فردی که به بیماری ایدز مبتلا می شوند رفته رفته مقاومت خود را در برابر انواع بیماری ها چون بیماری سرطان از دست می دهد. بسیاری از افراد ممکن است با علائم بیماری ایدز در بدن آشنایی نداشته باشند به همین علت در ادامه اطلاعات مناسبی را در مورد بیماری ایدز در اختیار شما قرار می دهیم.
نحوه انتقال ایدز
شاید بسیاری از افراد با نحوه انتقال ایدز آشنایی نداشته باشند، بنابراین باید بگوییم این بیماری از طریق مایعات بدن قابل انتقال است که این مایعات شامل خون بدن، ترشحات واژن، شیر مادر، مایع منی می شود، البته دقت داشته باشید که ایدز به هیچ وجه از طریق آب و هوا یا تماس های گاه به گاه انتقال داده نمی شود.
ارتباط بین ایدز و HIV
فردی که به بیماری ایدز مبتلا می شود باید در مرحله اول ویروس HIV را داشته باشد، اما داشتن این ویروس به معنی مبتلا شدن به بیماری ایدز نیست بلکه در مراحل ویروس اچ آی وی بیماری ایدز رخ می دهد، در واقع این ویروس در ۳ مرحله مختلف اتفاق می افتد.
مرحله اول که مرحله حاد آن است در چند هفته بعد از دریافت ویروس اچ آی وی رخ می دهد، مرحله دوم که به مرحله تاخیر بالینی یا مزمن معروف است از مراحل دیگر دریافت ویروس HIV می باشد و درنهایت مرحله سوم منجر به بیماری ایدز خواهد شد.
سرعت پیشرفت این ویروس در مرحله دوم از فردی به فرد دیگر کاملا متفاوت است و اگر در مرحله اول درمان اچ آی وی را شروع نکنند از بین رفتن بیماری ایدز ممکن است حتی یک دهه هم طول بکشد، اما اگر در مرحله دوم درمان ویروس اچ آی وی را شروع کنید امکان دارد که فرد مبتلا به این ویروس به هیچ وجه به بیماری ایدز مبتلا نشود.
در واقع راه های انتقال ویروس اچ آی وی با انتقال ایدز کاملا متفاوت است، به عنوان مثال این ویروس از طریق رابطه جنسی مقعدی یا واژینال، استفاده از سرنگ، داروهای تزریقی، استفاده از تجهیزات ضدعفونی نشده دندانپزشکی، از طریق شیردهی به نوزاد، جویدن غذای کودک توسط مادران و پیوند اعضا منتقل شود.
علت ایجاد ویروس HIV
اچ آی وی به نوعی ویروس گفته می شود که از طریق میمون های آفریقایی به بدن انسان انتقال پیدا کرد. در واقع ویروس نقص ایمنی با استفاده از خوردن گوشت شامپانزه هایی که از این ویروس برخوردار هستند به بدن انسان منتقل شده که در نهایت امروزه به شکل اچ آی وی در بدن فرد مبتلا خود را نشان می دهد.
این بیماری از سال ۱۹۲۰ در آفریقا از فردی به فرد دیگر منتقل شده و با گذشت زمان به نقاط مختلف جهان راه پیدا کرده که دانشمندان برای اولین بار در سال ۱۹۵۹ آن را در خون انسان یافتند.
دوره بیماری ویروس HIV
به محض این که ویروس HIV به بدن فرد منتقل شود این ویروس تولید مثل خواهد کرد و سیستم ایمنی بدن هم آنتی بادی هایی را برای دفاع در مقابل این ویروس تولید می کند، در واقع از زمانی که وارد بدن وارد می شود تا زمانی که به خون منتقل پیدا می کند بین ۲۳ تا ۹۰ روز طول خواهد کشید.
علائم بیماری HIV
علائم اولیه ویروس اچ آی وی بعد از ابتلا به این ویروس رخ می دهد که در این مورد باید بگوییم تولید مثل در مرحله اول به سرعت اتفاق می افتد که در طول این مدت سیستم ایمنی بدن آنتی بادی هایی را برای مقابله ترشح خواهد کرد، اما دقت داشته باشید که بسیاری از افراد ممکن است بدون علائم دچار این بیماری شوند.
در ماه های اول بیماری افراد ممکن است با علائمی مواجه شوند که تشخیص بیماری را مشکل ساز می کند، چرا که علائم اولیه آن شبیه به آنفولانزا و ویروس های فصلی است. از علائم اچ آی وی می توان لرز، درد، تورم غدد لنفاوی، حالت تهوع، ناراحتی معده، گلودرد و بثورات پوستی را نام برد.
مرحله دوم ویروس HIV
بعد از حدود یک ماه که ویروس HIV وارد بدن فرد می شود مرحله تاخیر بالینی آغاز خواهد شد که این مرحله می تواند از چند سال تا چند دهه طول بکشد، البته بسیاری از افراد ممکن است در این مرحله هیچ گونه علائمی نداشته باشند یا علائم اختصاصی چون تب های مکرر، خستگی، سردرد، دردهای بدن، سر درد، گلو درد، عفونت های واژن، بثورات جلدی، کاهش وزن، تورم غدد لنفاوی را داشته باشند.
علائم دهانی ویروس HIV
هر فردی با داشتن علائم hiv در دهان حتما باید برای آزمایش ویروس HIV اقداماتی را انجام دهد و در صورتی که آزمایش وی مثبت باشد می تواند درمان خود را زیر نظر پزشک متخصص شروع کند، البته دقت داشته باشید که با مصرف دارو علائم این مرحله به سرعت کاهش پیدا می کند و مانع از به وجود آمدن بیماری ایدز خواهد شد.
ویروس HIV در مردان
مردان به راحتی می توانند به علائم ویروس HIV پی ببرند، اما ممکن است به دلیل بی توجهی به فکر درمان آن نباشند، لازم به ذکر است که بگوییم افرادی که با ویروس اچ آی وی مواجه می شوند در معرض عفونت های آمیزشی هم قرار خواهند گرفت.
ویروس HIV در زنان
علائم hiv در زنان و آقایان به صورت مشابه است، اما با توجه به بسیاری از شرایط ممکن است خانم ها علائم متفاوتی را نسبت به مردان تجربه کنند، در واقع زنانی که به ویروس اچ آی وی مبتلا می شوند در معرض خطر ابتلا به ویروس ایدز قرار دارند.
آزمایش ایدز
آزمایش های مختلفی برای تشخیص ایدز در نظر گرفته می شود که پزشک متخصص با توجه به شرایطی که وجود دارد مشخص می کند کدام یک از این آزمایش ها برای فرد بیمار مناسب می باشد.
آزمایش آنتی ژن یا آنتی بادی
از معمول ترین آزمایش بیماری ایدز می توان آزمایش آنتی ژن یا آنتی بادی را نام برد که تست مثبت از ۲۴ تا ۴۵ روز نشان می دهد. در این نوع آزمایش آنتی ژن و آنتی بادی و خون را مورد بررسی قرار می دهند.
آنتی ژن به قسمتی گفته می شود که می تواند سیستم ایمنی بدن را فعال کنند و آنتی بادی هم نوعی پروتئین است که برای پاسخ به عفونت های بدن تولید خواهد شد. با توجه به این که پیشبرد بیماری ایدز از سلول های CD4 می کاهد با آزمایش خون به راحتی می اوان این بیماری را تشخیص داد.
اگر فردی مبتلا به بیماری ایدز با شما تماس پیدا کرد بهتر است از داروی PEP استفاده کنید که متشکل از ۳ داروی ضد ویروسی است و باید قبل از گذشت ۷۲ ساعت از تماس بل فرد بیمار به مدت ۲۸ روز آن را مورد استفاده قرار دهید.
راه های درمان ایدز
اچ آی وی به DNA فرد وارد می شود و به عنوان یک بیماری مادام العمر معرفی می شود که در حال حاضر هیچ گونه درمانی برای آن وجود ندارد، اما دانشمندان تلاش های بسیار زیادی را انجام داده اند تا بتوانند از انتقال ویروس HIV جلوگیری کنند و تنها راهکار برای مقابله با آن استفاده از داروهای ضد ویروسی می باشد.
پیشگیری از ایدز با داروهای ضد ویروسی باعث می شود که سلول های CD4 در بدن افزایش پیدا کند که فرد بتواند سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کند.
با مصرف داروهای ویروسی افراد مبتلا به ویروس اچ آی وی می توانند سال ها به زندگی خود ادامه دهند، اما به درمان ایدز کمکی نمی کند، چرا که فرد مبتلا به سندرم نقص ایمنی اکتسابی دچار می شود که باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن خواهد شد به نحوی که فرد نمی تواند در برابر بیماری های عفونی مقاومت کند.
طبق مطالعاتی که انجام شده افرادی که به موقع درمان خود را شروع کنند می توانند به اندازه یک انسان طبیعی عمر داشته باشد، در واقع باید بگوییم حدود ۲ میلیون نفر از مردم آمریکا به بیماری ایدز مبتلا هستند که از بین هر ۷ نفر ۱ نفر از آن ها از این بیماری اطلاعی ندارد.
علائم مختلفی وجود دارد که بر روی امید به زندگی افراد درگیر این بیماری نیز تأثیر دارد که شامل مقدار ویروس در بدن، تعداد سلول های CD4 ، سیگار کشیدن، سن، شروع به موقع درمان و … می شود. از طرفی عدم درمان به موقع باعث ابتلا به بیماری هایی چون سل، ذات الریه، برفک دهانی، مننژیت، سرطان و بیماری های دیگر می شود.
پیشگیری از بیماری ایدز
راه های مختلفی وجود دارد که می توان از آن برای پیشگیری از بیماری ایدز استفاده کرد، در واقع با توجه به این که ویروس اچ آی وی از طریق خون به بدن منتقل می شود به هیچ وجه نباید سرنگ های تزریقاتی را با یکدیگر به اشتراک گذاشت، این بیماری در کشور ایران بیشتر از طریق آموزش های جنسی و افراد معتاد منتقل می شود.
آیا افرادی که مبتلا به ایدز هستند با یک بار رابطه می توانند آن را منتقل کنند
بسیاری از افراد با سوالات زیادی در مورد ایدز مواجه می شوند، اما یکی از آن ها این است که آیا فرد مبتلا به ایدز با یک بار رابطه هم می تواند بیماری خود را منتقل کند؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که بله ویروس ایدز می تواند از بدن فرد مبتلا به سرعت تکثیر پیدا کند که یکی از اصلی ترین راه های انتقال آن رابطه جنسی می باشد و حتی با یک بار برقرار کردن رابطه هم قابلیت انتقال را دارد.