کلیه و مجاری (اورولوژی)

علائم سنگ کلیه چیست | درمان سنگ کلیه

سنگ کلیه یکی از بیماری‌ های دستگاه ادراری تناسلی می باشد که افراد زیادی را به خود درگیر کرده، لازم به ذکر است که بگوییم یکی از مهم‌ ترین دلایلی که باعث ابتلا به این عارضه می‌ شود استفاده از آب‌ های ناسالم و دارای املاح و نمک‌ های معدنی می ‌باشد.

سنگ کلیه معمولا هیچ‌ گونه دردی ندارد، اما زمانی که درون بدن تشکیل می ‌شود دردهایی را برای بیمار به ‌همراه خواهد آورد. این نوع سنگ ها داخل مجاری کلیوی و ادراری  افراد تشکیل می ‌شود که باعث تخریب این قسمت‌ ها خواهد شد و در نهایت از طریق ادرار دفع می ‌شود که درد شدیدی را در ناحیه تناسلی و مثانه ایجاد می ‌کند. در این مقاله قصد داریم که شما را با بیماری، علائم و درمان سنگ کلیه آشنا کنیم.

علت ایجاد سنگ کلیه

یکی از بزرگترین دلایلی که باعث ابتلا به سنگ کلیه می ‌شود دفع کم‌ تر از ۱ لیتر ادرار در طول روز می ‌باشد به‌ همین علت می‌ توان گفت سنگ کلیه در نوزادانی که نارس به دنیا می‌ آیند بسیار شایع می‌ باشد، با این‌ حال هم در افراد بین ۲۰ تا ۵۰ سال این عارضه ممکن است دیده شود، اما به‌ طور کلی می ‌توان گفت عواملی چون کمبود آب بدن، چاقی، جراحی بای پس معده، مصرف داروهای ضد تشنج، بیماری‌ های التهابی روده و رژیم غذایی با مقادیر بالای نمک علت سنگ کلیه در زنان، کودکان و مردان هستند.

علایم شایع ایجاد سنگ کلیه

همان‌ طور که گفته شد سنگ کلیه با املاحی که در نمک و مواد معدنی وجود دارد ساخته می‌ شود که بزرگ‌ ترین نشانه آن درد شدیدی است که با نوسان هم همراه می ‌باشد. در ادامه‌ مطالب شایع‌ ترین علائمی که نشان ‌دهنده وجود سنگ کلیه در بدن است را برای شما بیان می‌ کنیم.

سوزش هنگام دفع ادرار

زمانی‌ که سنگ کلیه وارد لوله حالب و مثانه شود ادراری که بیرون می‌ آید با احساس درد و سوزش همراه می‌ باشد. گاهی اوقات بسیاری از افراد متوجه وجود سنگ کلیه نیستند، بنابراین هنگام درد و سوزش وجود سنگ را با عفونت اشتباه خواهند گرفت.

تهوع و استفراغ

یکی از علائم سنگ کلیه حالت تهوع و استفراغ می ‌باشد، چرا که این عارضه اعصاب را در دستگاه گوارش تحریک می‌ کنند و ناراحتی معده را ایجاد خواهد کرد.

تکرر ادرار

تکرر ادرار از دیگر مواردی است که هنگام وجود سنگ کلیه در بدن فرد به وجود می ‌آید.

وجود خون در ادرار

یکی از علائم شایعی که در بیماران مبتلا به سنگ کلیه وجود دارد خون در ادرار می‌ باشد، در واقع این خون به رنگ قرمز، صورتی و قهوه‌ ای رنگ است.

تب و لرز

تب و لرز از دیگر مواردی است که نشان ‌دهنده عفونت در کلیه ها می‌ باشد و اگر تب و لرز به‌ همراه درد رخ دهد باید حتما اقدامات پزشکی مناسب را انجام دهید، چرا که نشان‌ دهنده وجود سنگ در کلیه است‌.

درمان سنگ کلیه,علائم سنگ کلیه,علائم و درمان سنگ کلیه

درمان سنگ کلیه,علائم سنگ کلیه,علائم و درمان سنگ کلیه

انواع سنگ کلیه

سنگ کلیه هایی که در بدن بیمار به وجود می ‌آید از جنس‌ های مختلفی برخوردار هستند که هر کدام با توجه به شرایط بیمار رخ می ‌دهد. در واقع ۴ نوع سنگ کلیه که شامل سنگ کلسیمی، سنگ ستراویتی، سنگ ‌های اسید اوریک و سنگ‌ های سیستینی می‌ شود ممکن است در بدن هر فردی تشکیل شوند که در ادامه به بررسی انواع سنگ کلیه می پردازیم.

سنگ کلیه کلسیمی

از مهم ‌ترین موادی که باعث تشکیل سنگ کلیه می‌ شود کلسیم را می توان نام برد، بنابراین می توان گفت سنگ‌ های کلسیمی به دلیل وجود میزان بالای کلسیم در بدن ایجاد می‌ شوند که با سرعت بیشتری تولید شده و اندازه آن‌ ها روز به‌ روز هم بزرگتر خواهد شد.

سنگ ‌کلیه اسید اوریکی

افرادی که در طول روز از مایعات استفاده نمی‌ کنند ممکن است سنگ‌ های اسید اوریکی در کلیه و مجاری ادراری آن‌ ها ایجاد شود. از طرفی عده‌ ای از افراد ممکن است در طول روز کارهای سنگینی را انجام دهند و همین امر باعث می‌ شود آب زیادی از دست برود، اگر در این شرایط مایعات کافی دریافت نکنند داخل کلیه‌ ها و مجاری ادراری آن‌ ها سنگ ‌های اسید اوریک تشکیل خواهد شد.

سنگ کلیه سیستینی

نوع دیگری از سنگ ‌هایی که در کلیه و مجاری ادرار تشکیل می‌ شود به سنگ سیستینی معروف هستند که معمولا به‌ صورت ارثی به افراد منتقل خواهد شد، اما لازم به ذکر است که بگوییم این نوع از سنگ‌ ها کم‌ تر تشکیل خواهند شد.

سنگ کلیه ستراویتی

یکی از انواع سنگ کلیه هایی که در افرادی با بیماری عفونت های اداری تشکیل می شود سنگ ستراویتی نام دارد.

درمان سنگ کلیه,علائم سنگ کلیه,علائم و درمان سنگ کلیه
Kidney and low back pain

درمان سنگ کلیه,علائم سنگ کلیه,علائم و درمان سنگ کلیه

پیشگیری از ایجاد سنگ کلیه

کمبود آب در بدن یکی از مهم ‌ترین مواردی است که باعث ایجاد سنگ کلیه می‌ شود، بنابراین نوشیدن آب زیاد به‌ عنوان یکی از اقدامات مناسب برای پیشگیری از سنگ کلیه معرفی خواهد شد.

هرچه آب بیشتری استفاده کنید دفع ادرار بیشتری هم دارید که این موضوع کمک می‌ کند املاح معدنی از بدن شما خارج شود، همچنین آب زنجبیل، لیموناد گازدار و آب‌ میوه را می‌ توانید به‌ جای آب مورد استفاده قرار دهید.

محدودیت مصرف مکمل ویتامین C

استفاده از مکمل های ویتامین c می ‌تواند سنگ کلیه را در بدن افراد به وجود آورد که بهتر است برای پیشگیری از سنگ کلیه مصرف مکمل های ویتامین C  را محدود کنید، البته دقت داشته باشید که ویتامین c  موجود در غذاها هیچ گونه خطری ندارد‌

محدودیت مصرف پروتئین حیوانی

غذاها از پروتئین حیوانی و اسیدی برخوردار هستند که می‌ توانند اسید موجود در ادرار را بالا ببرند، بنابراین تحت این شرایط سنگ کلیه از نوع اسید اوریکی در بدن فرد به وجود می آید. از طرفی می ‌توانید با رژیم غذایی مناسب و کم کردن مصرف گوشت گاو و ماهی ابتلا به بیماری سنگ کلیه را هم کاهش دهید.

محدودیت مصرف سدیم

رژیم غذایی که از نمک زیادی برخوردار باشد جذب کلسیم را مختل می ‌کند که باعث می ‌شود این ماده در ادرار زیاد شود و در نهایت منجر به سنگ خواهد شد. از راه حل های درمان سنگ کلیه این است که مصرف نمک را کاهش دهید، همچنین استفاده از غذاهایی چون چاشنی ‌ها، کالباس، غذاهای فرآوری شده، سبزیجات کنسرو شده و غذای حاوی بی‌ کربنات سدیم را کمتر کنید.

درمان سنگ کلیه,علائم سنگ کلیه,علائم و درمان سنگ کلیه

درمان سنگ کلیه,علائم سنگ کلیه,علائم و درمان سنگ کلیه

درمان سنگ کلیه

سنگ کلیه تا زمانی‌ که درون مجاری ادراری و کلیوی قراردارد می ‌تواند خطراتی را برای فرد بیمار به‌ همراه داشته باشد، حتی کنده شدن آن ‌هم دردهایی را ایجاد می ‌کند که با توجه به اندازه سنگ کلیه، دکتر متخصص می‌ تواند درمان های متفاوای را برای فرد بیمار در نظر بگیرد.

مصرف غذاهای حاوی کلسیم

یکی از رایج ترین نوع سنگی که ممکن است درون مجاری ادراری ایجاد شود سنگ کلسیمی است، بر همین اساس مردم تصور می کنند باید از مصرف کلسیم اجتناب کنند، این تصوری کاملا غلط است، چرا که مصرف کم کلسیم می تواند باعث پوکی استخوان و تشکیل سنگ کلیه شود.

داروهای دفع سنگ کلیه

بیمارانی که با عارضه سنگ کلیه مواجه هستند باید از داروهای مسکن برای رفع درد استفاده کنند و داروهای آنتی‌ بیوتیک را هم برای عفونت ‌های موجود مورد استفاده قرار دهند. این داروها شامل ایبوپروفن، استامینوفن، ناپروکسن، آلوپورینول، سدیم بی کربنات می ‌شود.

جراحی سنگ کلیه

جراحی یکی از روش‌ هایی است که برای درمان سنگ کلیه پزشک متخصص آن را تجویز می کند، در واقع هنگامی‌ که جراحی صورت می گیرد یک برش کوچک در پشت ایجاد می کنند و از آن طریق سنگ ‌ها را بر می‌ دارند به ‌طور کلی زمانی‌ که اندازه سنگ کلیه بسیار بزرگ باشد باعث انسداد و عفونت کلیه می شود که در نهایت فرد بیمار با جراحی درمان خواهد شد‌.

سنگ شکن

اگر استفاده از دارو تاثیری در از بین بردن سنگ کلیه نداشته باشد روش های درمانی دیگری چون امواج صوتی را برای از بین بردن سنگ کلیه بکار می‌ برند که این روش به بیهوشی نیاز دارد و ممکن است کبودی هایی را در شکم یا کمر ایجاد کند.

یورتروسکوپی

زمانی که سنگ در مثانه یا حالب قرار داشته باشد متخصصان از ابزاری چون یورتروسکوپی استفاده می کنند، به این صورت که سیمی همراه با دوربین وارد مجرای ادراری و مثانه می‌ شود و بعد از آن برای بر داشتن سنگ اقدامات لازم را انجام می ‌دهد.

رژیم غذایی مناسب و دفع سنگ کلیه

اگر شما هم به بیماری سنگ کلیه مبتلا شده اید می‌ توانید با استفاده از رژیم‌ های غذایی به دفع سنگ کلیه کمک کنید، بنابراین آن‌ چه که در طول روز می ‌خورید می ‌تواند تاثیر زیادی بر روی از بین بردن سنگ کلیه داشته باشد که در ادامه آن را بیان می ‌کنیم.

نوشیدن مایعات زیاد

همان‌ طوری‌ که در ابتدای مطالب هم گفته شد آب یکی از نوشیدنی ‌های مفید برای دفع سنگ کلیه می‌ باشد، حتی می ‌توانید از مایعات رقیق شده دیگری هم برای شناور کردن سنگ کلیه استفاده کنید.

مصرف کلسیم و ویتامین دی

اگر سطح کلسیم دریافتی بدن شما کاهش پیدا کند اتصالات بدن افزایش می‌ یابد، بنابراین نباید به ‌هیچ ‌وجه کلسیم را از رژیم غذایی خود حذف کرد، مکمل‌ های بسیاری چون شیر، ماست و پنیر وجود دارد که منبع غنی از کلسیم هستند.

مصرف مواد غذایی که حاوی ویتامین دی هستند به‌ صورت روزانه می‌ تواند کمک کند کلسیم را بهتر به بدن خود جذب کنید، بنابراین بهتر است به استفاده از ماهی آزاد و تخم ‌مرغ بپردازید.

علائم دفع سنگ کلیه

شناور شدن سنگ کلیه با علائمی همراه است و مجاری ادرار و آلت تناسلی را درگیر خواهد کرد. علائم دفع سنگ کلیه شامل درد شدید آلت تناسلی و مثانه می ‌باشد و دفع سنگ کلیه با خونریزی همراه می‌ شود که اصلی‌ ترین نشانه می ‌باشد.

درمان سنگ کلیه,علائم سنگ کلیه,علائم و درمان سنگ کلیه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا