
علائم عفونت لگنی چیست؟
زمانی که باکتری ها از راه های مختلف که در ادامه این مطلب به آن ها خواهیم پرداخت، به واژن وارد می شوند باعث به وجود آمدن عفونت شده و به تدریج در صورتی که درمان عفونت های لگنی با مراجعه به پزشک انجام نشود ، باکتری ها خود را به اندام های لگن رسانده واز آنجا به سایر اندام ها منتقل می شوند و باعث ایجاد بسیاری از بیماری های زمینه ای خواهند شد.
زمانی که عفونت ها از واژن به دلیل عدم پیگیری در درمان به دهانه رحم، فضای داخلی آن و لوله های فالوپ انتقال می یابد فرد، مبتلا به عفونت در لگن می شود.
راه انتقال و ابتلا به عفونت های لگنی در زنان از طریق رابطه جنسی میباشد و معمولا در زنان رده سنی 20 تا 29 سال بسیار شایع است.
عفونت های مربوط به لگن در زنان طی 3 مرحله انتقال می یابد:
ابتدا وارد رحم شده و بعد آندومتر و لوله های فالوپ را درگیر میکند و این امکان وجود دارد که تا آخرین مرحله علائم درد داشتن در زنان ظاهر نشود.
علائم عفونت لگنی در زنان
این عارضه به صورت مشخص در زنان معلوم نمیشود و به دلیل ناآگاهی زنان در حوزه مربوط به علائم و نحوه درمان عفونت های لگنی معمولا بیماری شدیدتر میشود. در ادامه به بررسی علائم و نشانه های مربوط به عفونت لگن میپردازیم.
بارز ترین علائم عفونت لگنی زنان، داشتن احساس درد و ناراحتی در شکم و یا محدوده زیر شکم است.
- داشتن تب شدید
- احساس درد شدید در رابطه جنسی
- دردناک بودن ادرار
- نا مرتب بودن سیکل قاعدگی و خونریزی زیاد
- بوی نامطبوع و غیر طبیعی واژن
- عوض شدن رنگ ترشحات واژن و زیاد شدن مقدار ترشحات.
- احساس خستگی که تمام این علائم با درمان عفونت لگنی برطرف میشود.
داشتن درد به صورت طبیعی و قابل تحمل در بیماری های مرتبط با عفونت های لگنی در زنان امری عادی است با این حال برخی از زنان نشانه های دردناک زیادی را در بدن خود مانند: درد شدید در شکم، استفراغ، غش و تب بالا را تجربه میکنند.
به دلیل اینکه عفونت از طریق جریان خون به سراسر بدن منتقل می شود، می تواند باعث بیماری های بسیار خطرناک و تهدید کننده ای در زنان شود بنابر این در صورت مشاهده اولین نشانه ها باید سریعا به پزشک متخصص زنان برای درمان عفونت لگنی مراجعه کنیم تا از پیشروی این بیماری جلوگیری شود.
علت عفونت های لگنی در زنان
از علت های عفونت های لگنی در زنان می توان به وجود باکتری ها اشاره کرد اما شایع ترین علت عفونت های لگنی مربوط به عفونت های باکتریایی مقاربتی، کلیمیدیا یا سوزاک می باشند.
این عفونت ها از روابط جنسی پر خطر و کنترل نشده به بدن زنان انتقال پیدا میکنند، کلیمیدیا باعث ایجاد 50 درصد عفونت های حاصل از رابطه جنسی و سوزاک مسئول حدود 25 درصد از آن ها میباشد.نکته مهم این است که خطر مسدود شدن لوله فالوپ توسط سوزاک بیشتر از کلیمیدیا است .
بعضی از روش های جراحی در زنان نیز میتواند باعث ایجاد عفونت های لگنی شود مانند:سقط جنین یا قراردادن دستگاه داخل رحمی
تشخیص عفونت لگنی
پزشکان برای تشخیص بیماری در زنان و درمان عفونت لگنی معمولا به بررسی این نشانه ها و علائم میپردازند:
معاینه فیزیکی لگن، بررسی و آزمایش ترشحات واژن و کشت سرویکس یا آزمایش ادرار.
پزشک متخصص زنان با نمونه برداری از دهانه رحم و مهبل برای تعیین عاملی که باعث ایجاد عفونت در لگن میشود، پس از بررسی و آزمایش استفاده میکند. همچنین پزشکان تست پاپ اسمیر برای بررسی عفونت های لگنی تجویز نمیکنند. در ادامه به بررسی روش های پیشنهادی متخصصان میپردازیم:
گرفتن آزمایش خون و ادرار
پزشکان متخصص از طریق بررسی گلبول های سفید که میتوانند میزان عفونت ها و التهابات را بررسی کنند میتوانند به درمان عفونت لگن اقدام کنند همچنین از طریق تجویز آزمایش هایی که به بررسی عفونت هایی که از راه رابطه جنسی است، عفونت های لگنی را در زنان شناسایی می کنند.
سونوگرافی
آزمایش سونوگرافی به دلیل استفاده از امواج صوتی برای مشاهده و بررسی دقیق عوامل تولید مثل در بدن، بسیار مفید و کاربردی است.
لاپاراسکوپی
لاپاراسکوپی در واقع قرار دادن یک دوربین فیلمبرداری جراحی به نام آندوسکوپ است در شکم، که برای مشاهده و بررسی دقیق اندامهای تولید مثل در بدن استفاده میشود. به این صورت که، پزشک متخصص از ابزار نازک و روشنی برای بررسی اندام های لگن، از طریق ایجاد شکافی کوچک در شکم و وارد کردن آن وسیله بهره میگیرد.
اشعه ایکس
عفونت لگنی در زنان به چه روش هایی درمان می شود؟
در صورتی که در زمان مناسب اقدام به درمان عفونت لگنی نکنید ممکن است درد های ناشی از گسترش این زخم ها به اندازه ای شود که درد های زیاد و طاقت فرسایی را برای شما به وجود آورد ضمن اینکه عفونت از طریق جریان خون به سراسر بدن شما انتقال مییابد.
در این بخش به بررسی انواع روش های درمانی برای عفونت لگن در زنان میپردازیم:
استفاده از آنتی بیوتیک ها
پزشک متخصص معمولا به تجویز برخی قرص های آنتی بیوتیک اقدام می کند که با عوامل بیماری زا فعال در بدن برای تکثیر عفونت مبارزه کند.
جراحی
پزشکان از این روش درمان به ندرت برای درمان علائم عفونت لگنی در بانوان استفاده میکنند اما چنانچه آبسه در لگن وجود داشته باشد ممکن است تشخیص پزشک انجام جراحی باشد. اگر بدن شما در برابر درمان با آنتیبیوتیک ها مقاومت نشان دهد، همچنین زمانی که تشخیص بیماری مشکوک باشد اقدام به جراحی برای شما لازم است.
آیا شریک زندگی ما احتیاج به درمان دارد؟
برای جلوگیری از ایجاد عفونت های لگنی در زنان لازم است که سلامت شریک جنسی شما نیز مورد آزمایش قرار بگیرد و درمان شود این در حالی است که ممکن است علائم بیماری در او چندان مشهود نباشد در بیشتر مواقع عفونت های لگنی از طریق درمان های سرپایی بهبود می یابد با این حال اگر باردار باشید و یا تجویز دارویی پزشک برای شما تاثیری نداشته باشد این امکان وجود دارد که تنها راه درمان بستری شدن موقت باشد.
نتیجه گیری
امروزه عفونت های لگنی بیماری شایع در میان زنان معرفی شده است که معمولا علت آن، داشتن روابط جنسی پر خطر و کنترل نشده و در مواردی عدم رعایت بهداشت فردی است.
اگر زنان تلاش کنند تا با مطالعه، اطلاعات خود را نسبت به مراقبت های فردی و علائم بیماری های عفونی مربوط به بدنشان بیشتر کنند به راحتی میتوانند با بروز اولین نشانه های بیماری، آن هارا تشخیص دهند و برای درمان به موقع آن اقدام کنند.
درمان عفونت لگنی به سهولت با مراجعه به پزشک متخصص زنان و انجام آزمایش های ساده قابل تشخیص و درمان میباشد همچنین این اقدام شما را از بسیاری بیماری های خطرناک دیگر حفظ میکند.