فیزیوتراپی

آشنایی با گرفتگی عضلات یا اسپاسم عضلانی

به دلیل اینکه بدن انسان از ماهیچه ها و عضلات مختلف تشکیل شده است معمولا افراد  بعد از انجام تمرینات شدید ورزشی و یا کار کردن زیاد دچار گرفتگی عضلات مختلف بدن می شوند که ممکن است باعث ایجاد درد طولانی مدت در عضلات و یا گرفتگی های لحظه ای و آنی باشد.

درد های ناشی از اسپاسم عضلانی مربوط به گروه سنی خاصی نمی باشد و امروزه همه ی افراد به دلایل مختلف به این عارضه دردناک مبتلا می شوند.

در این مقاله قصد داریم تا شما را با تعریف مفهوم گرفتگی عضلات و یا اسپاسم عضلانی و همچنین راه های پیشگیری و درمان آن آشنا کنیم. بهتر است برای درد های ناشی از گرفتگی های عضلانی از درمان های خانگی، روش های سنتی و انواع گیاهان دارویی استفاده کنید.

اسپاسم عضلانی چیست؟

به انقباضات غیر ارادی عضلات و ماهیچه های بدن گرفتگی عضله یا اسپاسم عضله گفته می شود. معمولا درد ناشی از انقباضات عضلانی بسیار شدید است و ممکن است در نقاط مختلف بدن  مانند: دست، پا ، کمر، گردن و… ایجاد شود. در مواردی که شدت گرفتگی زیاد است ممکن است انقباضات عضلانی شدید از زیر پوست هم قابل مشاهده است.

اسپاسم عضلانی,درمان گرفتگی عضلات,گرفتگی عضلات

انواع اسپاسم عضله

اسپاسم عضلات عموما سه حالت دارد:

  1. بخشی از عضلات درگیر گرفتگی یا اسپاسم می شود.
  2. یک عضله خاص از بدن دچار گرفتگی می شود.
  3. اسپاسم یا گرفتگی چند عضله را درگیر می کند.

اسپاسم عضلانی کدام عضلات را بیشتر درگیر می کند؟

پزشکان بر این باورند که عضلات و ماهیچه هایی که اتصال شان به دو مفصل باشد یا از آن ها عبور کند در بیشتر مواقع درگیر اسپاسم عضلانی می شوند این عضلات شامل موارد زیر می باشد:

  1. عضلات پشت ساق پا
  2. عضلات پشت و جلوی ران
  3. عضلات کمر
  4. ماهیچه‌های کف دست و پا
  5. ماهیچه‌های شکم و پهلو

اسپاسم عضلانی,درمان گرفتگی عضلات,گرفتگی عضلات

علت گرفتگی عضلات چیست؟

در ادامه مطلب به بیان علت های اسپاسم عضلانی خواهیم پرداخت. این عوامل شامل موارد زیر می باشد:

۱. داشتن فعالیت زیاد

یکی از مهم ترین دلایل اصلی ابتلا به گرفتگی عضلات مربوط به کار کردن زیاد می شود که عضلات و ماهیچه های مختلف بدن را درگیر می کند.

زمانی که به مدت طولانی کار می کنید، عضلات و ماهیچه های بدن شما از فعالیت زیاد خسته می شوند و واکنش های انقباضی شدید را برای هشدار به شما نشان می دهند.

۲. انجام فعالیت های ورزشی در هوای گرم

اگر دقت کنید معمولا ورزشکاران قبل از شروع  تمرینات ورزشی، ابتدا با حرکات کششی و نرمش های سبک بدن خود را آماده می کنند زیرا این کار از بروز گرفتگی عضلات بدن حین تمرین جلوگیری می کند.

این مطلب را از دست ندهید
فیزیوتراپی زانو در منزل

ورزشکاران باید به این نکته مهم توجه داشته باشند بخشی از مواد معدنی بدن در اثر عرق کردن خارج می شود و همین عامل گرفتگی های دردناک عضلات را به وجود می آورد در نتیجه انجام فعالیت های ورزشی در هوای گرم به دلیل تعریق بیشتر می تواند خطر ابتلا به اسپاسم های عضلانی را افزایش دهد.

۳. ابتلا به بیماری‌های خاص

عامل به وجود آمدن اسپاسم عضلانی عدم خونرسانی مناسب به عضلات و ماهیچه های بدن می باشد. لازم به ذکر است که ابتلا به برخی بیماری ها مانند: آترواسکلروز باعث اختلال و تضعیف عملکرد خون رسانی به عضلات مختلف بدن شده و همین عامل باعث به وجود آمدن اسپاسم یا گرفتگی عضلات می شود.

اسپاسم عضلانی,درمان گرفتگی عضلات,گرفتگی عضلات

برای پیشگیری از ابتلا به اسپاسم عضلانی چه راهکارهایی وجود دارد؟

در ادامه مطلب شما را با انواع راهکار هایی که می توانید برای پیشگیری و درمان گرفتگی عضلات استفاده کنید خواهیم پرداخت:

۱. تامین ویتامین ها و  مواد مغذی مورد نیاز بدن

کمبود ویتامین ها و مواد معدنی مانند: ویتامین ب و پتاسیم در بدن از جمله مهمترین علت های اسپاسم عضلانی در بدن می باشد.

به همین علت برای تامین ویتامین ها و مواد مغذی مورد نیاز بدن باید در رژیم غذایی خود از خوراکی هایی استفاده کنید که منبع غنی ویتامین ب و سرشار از مواد معدنی می باشد تا خطر ابتلا به اسپاسم های عضلانی در بدن شما به حداقل برسد.

۲. روزانه مقدار بیشتری آب بنوشید

اگر زمان طولانی را بیرون از منزل به فعالیت های مختلف می پردازید همچنین ورزش کردن از اولویت های مهم زندگی شما می باشد بخش قابل توجهی از آب بدن با ادرار و یا عرق کردن از بدن شما خارج می شود. بنابراین برای جبران آب از دست رفته نوشیدن ۸ لیوان آب در طول روز برای جلوگیری از ابتلا به گرفتگی عضلات توصیه می کنیم.

۳. مصرف قهوه را کاهش دهید.

اگر از آن دسته افرادی هستید که در طول روز عادت به نوشیدن قهوه دارید همچنین از اسپاسم های عضلانی مکرر خود احساس درد و ناراحتی می کنید توصیه ما به شما برای پیشگیری و درمان گرفتگی عضلات کاهش مصرف روزانه قهوه است. زیرا نوشیدنی هایی که کافئین دارد باعث تشدید گرفتگی عضلات می شود.

این مطلب را از دست ندهید
فیزیوتراپی زانو در منزل

۴. تمرینات ورزشی انجام دهید.

بی تحرکی و کمبود فعالیت های بدنی موجب اسپاسم عضلات و ماهیچه ها می شود بنابراین بهتر است برای منعطف شدن و تقویت عضلات، داشتن فعالیت بدنی مناسب را به برنامه زندگی خود اضافه کنید.

انجام حرکات کششی و سبک ورزشی، به اصطلاح گرم کردن عضلات بدن باعث می شود اسپاسم و گرفتگی عضلانی تا حد قابل قبولی کاهش یابد.

۵. مصرف خوراکی هایی که خاصیت ملین و ادرار آور دارد را به حداقل برسانید.

معمولا استفاده از خوراکی هایی که خاصیت ملین و ادرار آور دارد خطر ابتلا به گرفتگی عضلات را افزایش می دهد. بنابراین باید در مصرف آن ها افراط و زیاده روی نکنیم.

۶. کاهش استفاده از دخانیات

مصرف دخانیات، کشیدن سیگار و قلیان، اختلال عملکرد در گردش خون را به وجود می آورد که باعث اسپاسم عضلانی می شود.

اسپاسم عضلانی,درمان گرفتگی عضلات,گرفتگی عضلات

آیا راهکاری برای درمان اسپاسم عضلات وجود دارد؟

برای پیشگیری و درمان گرفتگی عضلات روش های سنتی و گیاهی بسیاری وجود دارد که با دانستن و استفاده از آن ها می توانید به بهبود درد ناشی از انقباضات عضلانی کمک شایانی کنید .

چگونه اسپاسم عضلانی را در خانه درمان کنیم؟

برای درمان گرفتگی های عضلانی مربوط به هر بخش از بدن تمرینات ورزشی و ماساژ های خاصی  طراحی شده است که شما به راحتی می توانید در منزل انجام دهید این تمرینات شامل موارد زیر است:

  1. شما می توانید با ماساژ دادن آرام محل مورد نظر به همراه حالت کشیدگی عضله یا ماهیچه ای که دچار گرفتگی شده است درد آن ناحیه را کم کنید.
  2. برای جلوگیری از احساس درد بیشتر در گرفتگی عضله و کاهش تورم ناشی از اسپاسم عضلانی، ناحیه مورد نظر را با کمپرس سرد به مدت ۲۰ دقیقه ماساژ دهید زیرا سرما باعث بی حس شدن و کاهش تحریک های عصبی عضله می شود و درد عضلات شما کاهش می یابد.
  3. استفاده از کمپرس گرم نیز می تواند احساس درد و گرفتگی عضلات و ماهیچه های شما را کاهش دهد و همچنین در منعطف شدن عضلات بسیار موثر است.

نتیجه گیری

ابتلا به گرفتگی عضلات محدود به سن خاصی نمی شود و با توجه به عواملی مانند: بی تحرکی زیاد، انجام فعالیت های روزانه طولانی مدت و حرکات شدید یا نامناسب ورزشی به وجود می آید.

ما در این مطلب به تعریف اسپاسم عضلانی و راهکار هایی برای پیشگیری و درمان گرفتگی عضلات پرداختیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا