مغز و اعصاب (نورولوژی)

بیماری ام اس چیست؟ | علائم – دلایل و پیشگیری و درمان

بیماری MS چیست؟

ام اس به یک بیماری خود ایمنی گفته می‌ شود که بر علیه سیستم ایمنی بدن می‌ جنگد، در واقع این بیماری بر روی سیستم عصبی مرکزی تاثیر می‌ گذارد. تعداد بیشماری از افراد با این سوال مواجه می شوند که بیماری ام اس چیست و چگونه به وجود می آید؟

در پاسخ به سوال فوق باید بگوییم بیماری التهابی ام اس بر علیه غلاف میلین که یک ماده کرم مانند است حمله خواهد کرد و آن را از بین می‌ برد، بنابراین هیچ‌ گونه پیامی از سیستم عصبی مرکزی انتقال نمی ‌شود.

افرادی که به بیماری ام اس مبتلا می ‌شوند احتمال خیلی کمی وجود دارد که با حمله‌ های شدید مواجه شوند و تا ۱۰ سال بعد ناتوانی جسمی زیادی در آن ‌ها دیده نمی‌ شوند و افرادی که بیماری آن‌ ها دوباره عود کند ممکن است ۵ سال بعد از شروع با بی حسی یا ناتوانی مواجه نشوند که این علامت مناسبی برای بهبود بیماری مبتلایان می‌ باشد.

بیماری ام اس چیست,پیشگیری از بیماری ام اس,درمان بیماری ام اس

عوامل ایجاد بیماری ام اس

شاید بسیاری از مردم این سوال را از خود بپرسند که فرد بیمار به چه علت به بیماری ام اس مبتلا می ‌شود یا اینکه با توجه به  پیشرفت ‌هایی که در علم بیولوژی و پزشکی ایجاد شده‌ است چرا هنوز نمی ‌توان به درمان بیماری ام اس پرداخت؟

در واقع باید بگوییم MS یک بیماری ناشناخته است که ترکیبی از ژنتیک و عوامل محیطی چون عفونت ویروسی ان را ایجاد می کند که همین عوامل باعث ایجاد آن می‌ شوند.

به‌ عنوان مثال بسیاری از ویروس ها که بر روی سیستم ایمنی بدن تأثیر می ‌گذارد و می ‌تواند احتمال ابتلا به بیماری ام ‌اس را افزایش دهند، اما دقت داشته باشید که خانم ها بیشتر از مردها به این بیماری مبتلا خواهند شد و در هر سنی ممکن است علائم آن را مشاهده کرد.

ژنتیک را نمی توان علت بیماری ام اس معرفی کرد، چرا که به‌ صورت مستقیم بر روی این بیماری تاثیرگذار نیست بلکه اگر افراد نزدیک خانواده به این بیماری مبتلا شده باشد ممکن است افراد دیگر را به صورت ارثی درگیر ام اس کنند‌.

این مطلب را از دست ندهید
دلیل غش کردن چیست و چرا غش می‌ کنیم؟

چاقی می ‌تواند در زمان نوجوانی از عوامل بیماری ام اس باشد، از طرفی کسانی که دخانیات استفاده می ‌کنند بیشتر از افراد دیگر احتمال ابتلا به ام‌ اس را دارند. لازم به ذکر است که بگوییم کمبود ویتامین دی و قرار نگرفتن جلوی نور آفتاب از عوامل دیگر ابتلا به بیماری ms می ‌باشد.

علائم بیماری ام اس,بیماری ام اس چیست,پیشگیری از بیماری ام اس

پیشگیری از بیماری ام اس

با توجه به این ‌که علت بیماری ام اس به‌ صورت کامل مشخص نشده است نمی‌ توان راه قطعی را برای پیشگیری از بیماری ام‌ اس معرفی کرد، اما بهتر است از عواملی که باعث این بیماری می ‌شوند دوری کنید.

با توجه به این ‌که بسیاری از افراد به‌ دنبال راه‌ هایی برای پیشگیری از این بیماری هستند در ادامه مطالب راهکارهایی که می‌ تواند به شما کمک کند از این بیماری دور شوید را بیان می ‌کنیم.

دخانیات

با توجه به مطالعاتی که انجام ‌شده می‌ توان گفت که مصرف سیگار و دخانیات می‌ تواند باعث ابتلا به مولتیپل اسکلروزیس شود، بنابراین بهتر است مصرف سیگار و دخانیات را کنار بگذارید.

مکمل ویتامین دی

طبق بررسی ‌هایی که انجام‌ گرفته می ‌توان گفت که کودکان و خانم‌ های بارداری که از کمبود ویتامین دی برخوردار هستند در زمان بزرگسالی خطر ابتلا به بیماری ام اس را دارا هستند، بنابراین مصرف مکمل ویتامین دی در زندگی ضروری است.

دوری از چاقی

ورزش می ‌تواند از پیشرفت بیماری ام اس جلوگیری کند و تمرینات مقاومتی هم سرعت روند این بیماری را کند می‌ کند و در کنار آن بهتر است از روغن های امگا ۳ هم مصرف کنید.

بیماری ام اس چیست,پیشگیری از بیماری ام اس,درمان بیماری ام اس

علائم بیماری ام اس

اگر بخواهیم در مورد علائم بیماری ام اس صحبت کنیم باید بگوییم که علائم آن کاملا متغیر می باشد، به‌ عنوان مثال فردی ممکن است احساس خستگی و بی‌ حسی داشته باشد یا این‌ که افراد دیگر در موارد حاد بینایی خود را از دست دهند و عملکرد مغز آن‌ ها کاهش پیدا کند در نتیجه باعث فلجی فرد می ‌شود، بنابراین باید با علائم اولیه آن آشنایی داشته باشید.

بی‌ حسی و گزگز

بیماری ms  با توجه به این‌ که بر روی سیستم عصبی مرکزی تأثیر می ‌گذارد به احتمال زیاد پیام‌ های ناسازگاری را به بدن می ‌فرستد که باعث بی‌ حسی می ‌شود احساس بی حسی را بین انگشتان دست خود و پاها حس خواهید کرد.

این مطلب را از دست ندهید
تفاوت در نشانه های زندگی نباتی، مرگ مغزی و کما

مشکلات بینایی

از علائم دیگر می‌ توان ایجاد التهاب بر روی عصب بینایی را نام برد که می ‌تواند دید مرکزی را مختل کند و مشکلاتی چون تاری دید، کاهش بینایی و دوبینی هم ایجاد می ‌شود.

بیماری ام اس چیست,پیشگیری از بیماری ام اس,درمان بیماری ام اس

سرگیجه و مشکل تعادل

هماهنگی و تعادل می‌ تواند از اصلی ترین علائم ابتلا به بیماری ام اس باشد که با مراجعه به متخصص مغز و اعصاب می توان متوجه این موضوع شد.

اختلال در عملکرد روده و مثانه

اختلال در عملکرد روده و مثانه از علائم دیگری است که ۸۰ درصد افراد مبتلا به این بیماری را درگیر می ‌کند و علائم آن هم شامل تکرر ادرار، عدم توانایی ادرار و اضطراب شدید به ادرار کردن می ‌باشد، از طرفی بی ‌اختیاری مدفوع را هم به‌ همراه دارد.

اختلال در عملکرد جنسی

افرادی که به بیماری ام اس ام مبتلا هستند در تحریک شدن جنسی با مشکلاتی مواجه هستند، چرا که این اتفاق در سیستم عصبی مرکزی می افتد که توسط بیماری ام اس مورد حمله قرار گرفته است.

تغذیه بیماران مبتلا به ام اس

بیماران مبتلا به بیماری ام اس باید در تغذیه خود نهایت دقت را داشته باشند، چرا که تغذیه بیماران ام اس باید حاوی مایعات سالم، میوه‌ های تازه، آجیل ها، پروتئین، غلات، لبنیات کم‌ چرب و حبوبات و … باشد، از طرفی باید از مصرف مواد چرب، گوشت قرمز، قند، سدیم بالا و غذاهای فرآوری شده خودداری کنند.

بیماری ام اس چیست,پیشگیری از بیماری ام اس,درمان بیماری ام اس

درمان بیماری ام اس

با توجه به اینکه عوامل ایجاد بیماری ام اس ناشناخته است درمان قطعی برای آن وجود ندارد، اما بعد از تشخیص بیماری پزشک متخصص روش های مختلفی را برای بهبود حال بیمار در نظر می گیرد که شامل درمان دارویی، توان بخشی، تغذیه و … می شود. استفاده از روش توان بخشی برای درمان بیماری ام اس شامل گفتار درمانی، فیزیوتراپی کار درمانی و … می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا