این عارضه بیشتر برای زنان خصوصا در سنین جوانی و نوجوانی پیش میآید.
در عارضه کندن پوست فرد به این صورت عمل می کند که به شکل وسواس گونه جای جوش، زخم، تاول و خشکی زدگی ها پوست را دست میزند و میکند.
این افراد به دلیل دست زدن مکرر و غیر قابل کنترل به جای جوش هایشان همیشه دچار زخم های پوستی ناشی از کندن میباشند و در صورتی که جایی نتوانند این کار را انجام دهند دچار عصبانیت و ناراحتی میشوند. این رفتار در آن ها به صورت بیمارگونه و عادت ظاهر میشود طوری که نمیتوانند خود را کنترل کرده و مانع از این کار شوند.
عوارض کندن پوست چیست؟
۱. معمولا به دلیل دست زدن زیاد به جای جوش ها، آسیب های پوستی این زخم ها در سطح صورت و بدن عمیق تر و بیشتر میشود و به صورت خونریزی بیش از حد از زخم در عارضه کندن پوست عمل میکند.
۲. باعث ایجاد ظاهری بد و زشت میشود چرا که جای زخم ها عمیق تر شده و باعث ایجاد حفره و یا لکه ها پوستی تیره رنگ میشود که حتی کرم پودر ها آرایشی نیز دارای خاصیت پوشانندگی آن ها نمیباشند.
۳. این افراد به دلیل مشکلات پوستی خود معمولا دچار بیماری های روحی و روانی، افسردگی، انزوا و گوشه گیری، عدم اعتماد به نفس کافی برای حضور در اجتماع و ارتباط برقرار کردن با دیگران می شوند.
چگونه علائم عارضه کندن پوست را تشخیص دهیم؟
هنگامی که پوست آسیب دیده در مرحله درمان و بهبودی است احساساتی نظیر خارش و گزگز شدن در آن محدوده را احساس می کنید و به صورت طبیعی تمایل دارید تا آن محدوده را بخارانید، دست بکشد و یا لمس کنید این کار اگر به صورت افراط گونه انجام شود باعث ایجاد زخم های پوستی عمیق تر همراه با درد و خونریزی خواهد شد به همین دلیل پزشکان متخصص مارا از هرگونه دستکاری به پوستمان منع می کنند.
عده ای از افراد در این عارضه شروع به آسیب رساندن به پوست سالم خود میکنند و یا عادت مخرب ناخن جویدن را دارند که باید سریعا برای درمان ریشه ای این عارضه به پزشک متخصص مراجعه کنند.
علت هایی که مبتلا به عارضه کندن پوست میشوید چیست؟
از شایعترین علل و عوامل بروز این عارضه در افراد مختلف وجود بیماری ها روحی و روانی نظیر: استرس و اضطراب، داشتن احساس گناه، ترس و شرم بیجا، افسردگی و وسواس فکری است که به صورت غیر قابل کنترل در آن ها به وجود میآید.
عارضه کندن پوست برای جلوگیری و به نوعی کنترل طغیان این احساسات آزار دهنده از سمت شخص انجام میشود و فرد قادر به مدیریت این کار در خود نمی باشد بنابراین بهتر است اینگونه افراد سریعا به پزشک متخصص اعصاب و روان برای درمان بیماری های روحی و عصبی خود مراجعه کنند و تحت دارو درمانی قرار بگیرند.
گاهی مراجعه به مشاور روانشناس و گذراندن جلسات روان درمانی نیز می تواند در بهبود اختلالات روحی آن ها مفید و موثر واقع شود.
چرا افراد پوست خود را می کنند؟
این رفتار های بازدارنده برای کنترل و مدیریت سطح بالای برانگیختگی های روانی و عصبی در فرد انجام می گیرد در ادامه مطلب به بررسی سایر عواملی که باعث ایجاد این اختلال در فرد میشود میپردازیم:
۱. اختلالات همایند
داشتن بیماری ها ریشه ای روانی مانند: استرس و اضطراب غیر قابل کنترل در افراد همچنین وسواس فکری و عملی می تواند زمینه ساز اختلال وسواس پوست کنی یا عارضه کندن پوست باشد.
۲. نظریه روانکاوی
این نظریه در علم روانشناسی نشان می دهد معمولا افرادی که خشم و عصبانیت زیادی را نسبت به اشخاص مختلف و یا روابط شان دارند بیشتر از سایر افراد تمایل به انجام رفتار وسواس گونه کندن پوست بدن و صدمه رساندن به خود را دارند.
۳. ناتوانی در مدیریت استرس
افرادی که مبتلا به عارضه غیر ارادی کندن پوست هستند متاسفانه نمی توانند مدیریت مناسبی بر غلیان احساسات و هیجانات خود از قبیل: ترس، استرس و اضطراب داشته باشند. معمولا اینگونه افراد تصورات نادرستی از واقعیت های دنیای پیرامون خود و حتی بدنشان دارند و قادر به انتخاب شیوه های درست در مدیریت خود و افکار و احساسات شان در زندگی نیستند بنابر این دست به اقدامات نادرستی مانند: کندن پوست برای آرام کردن تنش های درونی خود میزنند.
۴. افزایش دوپامین
مطالعات پزشکی نشان میدهد که موادی مانند شیشه و کوکائین باعث افزایش ترشحات هورمون دوپامین در بدن میشود که آثار ترشح این هورمون بر بدن اینگونه است که فرد احساس می کند چیزی روی پوستش در حال حرکت کردن و جا به جایی است بنابراین شروع به خاراندن یا کندن پوستش میکند.
عارضه کندن پوست در چه نقاطی از بدن اتفاق می افتد؟
- آسیب رساندن به پوست لب
- کندن جای زخم
- کندن جوش
- کندن هر برآمدگی و ضایعاتی در صورت
- کندن پوست اطراف ناخن و دست
عارضه کندن پوست و جای زخم یا جوش در نقاط مختلف بدن ممکن است رخ دهد این عارضه معمولا با اختلال کشیدن مو نیز میتواند همراه باشد که معمولا در نوجوانان و جوانان شایع است و علاوه بر داشتن علل روانشناختی ممکن است به دلیل مصرف مواد اعتیاد زا و یا قرص ها روان گردان به وجود آید.
این اختلال معمولا در سنین آغاز بلوغ در افراد شدت میگیرد اما با پیگیری و حمایت خانواده و مراجعه به موقع آن ها به مراکز درمانی و روانشناسی به راحتی می توانند با گذراندن جلسات درمانی بهبودی کامل را پیدا کنند.
عارضه کندن پوست چگونه درمان می شود؟
یکی از مهمترین و موثر ترین راهکار ها برای درمان اختلال پوست کنی در سنین مختلف مراجعه به روانشناسان و گذراندن دوره رفتار درمانی و روان درمانی میباشد اگر دچار علائم این اختلال هستید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید تا به موقع تحت درمان قرار بگیرید زیرا این اختلال هر چقدر زودتر درمان شود به نفع شما خواهد بود و شما کمتر مورد هجوم مضرات خطرناک آن قرار خواهید گرفت.
نتیجه گیری
عارضه کندن پوست که می تواند به صورت آسیب رساندن به پوست سالم نیز خود را نشان دهد عارضه ای است که به شدت دامن گیر قشر جوانان و نوجوانان دختر و پسر میبا شد که غالبا به دلیل مشکلات، نابسامانی ها و بحران ها فکری، ذهنی، عاطفی و یا جنسی در اینگونه افراد بروز پیدا میکند.
شما می توانید با بررسی علائم این بیماری ها در زمان مناسب برای پیگیری و درمان این عارضه به پزشک متخصص اعصاب و روان و یا مشاوران روانشناس مراجعه کنید تا با یادگیری مدیریت درست هیجانات و احساسات ان در برخورد با مسائل مختلف بتوانید به موقع از پیشروی این اختلال جلوگیری کنید.