بیماری پرخوری عصبی مربوط به مشکلات جدی در تغذیه و ارتباط با مصرف خوراکی های مختلف در فرد ایجاد می شود. بیماری بولیمیا از دو جهت می تواند بر زندگی افراد اثر گذار باشد:
- افزایش بی رویه وزن در بیمار
- برخی از افراد برای کاهش وزن خود به صورت غیر اصولی تلاش می کنند با گرفتن رژیم های نادرست از وزن اضافی خود بکاهند.
هر دو مورد تاثیر بسیار مخربی را بر سلامت انسان می گذارد و موجب به وجود آمدن سایر بیماری های خطرناک دراینگونه افراد می شود. ریشه ی اصلی این بیماری مربوط به اختلالات اعصاب و روان است و توصیه ی جدی ما به این گونه افراد مراجعه به پزشک متخصص مغز و اعصاب و یا پزشکان اعصاب و روان است تا ریشه های این بیماری توسط متخصصان پیدا شود و در اسرع وقت درمان صورت گیرد. ما در این مطلب اطلاعات مفیدی را راجع به بیماری بولیمیا و یا پرخوری عصبی در اختیار شما قرار می دهیم.
پرخوری عصبی (بولیمیا) چیست؟
در این اختلال فرد بیمار به دلیل از دست دادن کنترل خود روی خوردن غذا دچار احساسات ناخوشایندی می شود تا حدی که تمایل به بالا آوردن غذا و حتی آسیب رساندن به خود را دارد. اینگونه افراد حالات مربوط به پرخوری عصبی را حداقل یک بار در هفته و یا سه نوبت در ماه تجربه می کنند، فرد به دلایل مختلفی میتواند دچار این بیماری شود که سه عامل ژنتیک، مسائل روانی و عاطفی و رژیمهای غذایی نامناسب از شایع ترین عوامل این اختلال هستند.
نشانه های بولیمیا
شما برای اینکه تشخیص دهید آیا دچار ابتلا به این بیماری هستید یا خیر باید اطلاعات کاملی را از نشانه های اختلال بولیمیا را داشته باشید که در ادامه ی مطلب به بررسی دقیق نشانه های پرخوری عصبی می پردازیم:
- کسانی که به صورت مداوم دغدغه ی شکل ظاهری و وزن بدن خود را دارند و از اندام خود احساس رضایت نمی کنند و به صورت مداوم در تلاش برای افزایش یا کاهش وزن خود هستند.
- این افراد معمولا احساسات ناخوشایند زیادی را از جمله اضطراب و افسردگی را درباره اندام و افزایش وزن خود تجربه می کنند.
- معمولا اینگونه افراد به صورت مداوم بر حجم غذای خود اضافه می کنند.
- از جمله مهم ترین نشانه های پرخوری عصبی این است که اینگونه افراد مدیریتی روی میزان غذا خوردن شان ندارند و یا قادر به توقف این فرآیند نیستند.
- به دلیل مصرف حجم زیادی از خوراکی های مختلف این افراد تمایل به ورزش کردن زیاد و یا استفراغ بعد از پرخوری خود دارند تا از احساس ناخوشایند افزایش وزن خود جلوگیری کنند.
- مصرف انواع ملین و دیورتیک ها جزو برنامه ی غذایی آن ها قرار دارد در صورتی که احتیاجی به استفاده از این قبیل داروها را ندارند اما استفاده از این داروها راهکاری پیشگیرانه برای جلوگیری از افزایش وزن شان می باشد.
- از شایع ترین نشانه های پرخوری عصبی قرار دادن محدودیت شدید برای غذا خوردن و عادت به کالری شماری های غیر اصولی، اقدام به روزه گرفتن های غیر ضروری، استفاده از رژیم های نادرست غذایی است که در بلند مدت سبب به خطر افتادن سلامتی این افراد می شود.
- اینگونه افراد معمولا از مکمل های غذایی و یا محصولات گیاهی متنوع برای کاهش وزن خود استفاده می کنند.
بنابر آنچه گفته شد مهم ترین نشانه های پرخوری عصبی و از دلایل اصلی ابتلا به بیماری بولیمیا مشکلات مربوط به اعصاب و روان مانند اختلال هراس، اضطراب، افسردگی و مسائل عاطفی می باشد.
علل بیماری پرخوری عصبی
بر اساس مطالعات گسترده ی انجام گرفته در حوزه ی اختلالات مربوط به بولیمیا هنوز پزشکان و متخصصان نتوانسته اند دلیل اصلی این اختلال شایع را در دنیای امروز کشف کنند اما سه عامل مهم را درباره ی این اختلال معرفی کرده اند که در ادامه ی مطلب به آن خواهیم پرداخت:
۱. عوامل ژنتیکی و زیستی
این اختلال در افرادی که خانواده درجه یک آنها دچار ابتلا به عارضه ی پرخوری عصبی هستند بسیار شایع است.
عامل مهم دیگری که باعث افزایش نشانه های مربوط به این اختلال می شود این است که فرد در دوران کودکی خود دچار اضافه وزن و چاقی باشد
۲. مسائل روانی و عاطفی
از جمله مهم ترین عوامل ابتلا به بیماری بولیمیا می تواند انواع اختلالات مربوط به اعصاب و روان در فرد باشد این مشکلات عاطفی و روانی شامل اضطراب، افسردگی و وقوع حوادث استرس زا و آسیب زننده می باشد.
۳. رژیم های غذایی نامناسب
کسانی که برای کاهش وزن خود به رژیم های غذایی غیر اصولی پناه می برند تا با سرعت بیشتری وزن خود را کم کنند بیشتر از سایرین در خطر ابتلا به عارضه ی بولیمیا و یا پرخوری عصبی قرار دارند..
چه کسانی بیشتر در معرض پرخوری عصبی هستند؟
طبق مطالعات و تحقیقات انجام شده در حوزه ی اختلال بولیمیا متخصصان و پزشکان به این نتیجه رسیده اند که این بیماری بیشتر در زنان و دختران شایع است.
همچنین نشانه های این اختلال بیشتر در سنین اواخر نوجوانی، اوایل بزرگسالی و ایام بارداری زنان ظاهر می شود.
عوارض بولیمیا
بسیاری از افراد تصور می کنند بزرگترین آسیب عارضه ی بولیمیا ابتلا به افزایش وزن و چاقی است در حالی که این بیماری باعث ایجاد مشکلات بیشتری در افراد می شود که این عوارض به شرح زیر است:
- معمولا این افراد به دلیل تجربه ی احساسات ناخوشایند مختلف از پرخوری عصبی دچار کاهش شدید عزت نفس و بروز مشکل در روابط اجتماعی خود می شوند.
- این بیماری باعث ایجاد انواع مشکلات و نارسایی های کلیوی در فرد می شود زیرا بدن اینگونه افراد به دلیل اختلال بولیمیا دچار کم آبی شدید است.
- معمولا این افراد بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به انواع بیماری های قلبی و عروقی هستند این بیماری ها شامل ضربان قلب نامنطم یا تپش قلب شدید و یا نارسایی های قلبی می شود.
- این افراد معمولا از سلامت دهان و دندان برخوردار نیستند و بیشتر از سایر افراد دچار پوسیدگی دندان و یا ابتلا به بیماری های لثه هستند.
- زنانی که دچار ابتلا به بیماری پرخوری عصبی یا بولیمیا هستند معمولا به دلیل به وجود آمدن اختلالات هورمونی در بدن شان عادت ماهیانه آن ها نا منظم و یا قطع می شود.
- اینگونه افراد دچار اختلال و مشکلات شدید در سیستم گوارش و هاضمه ی خود هستند.
- ابتلا به انواع بیماری های اعصاب و روان مانند اضطراب، افسردگی، اختلالهای شخصیت یا اختلال دوقطبی از مهم ترین نشانه ها و عوارض بولیمیا در افراد مختلف است که به سرعت خود را نشان می دهد.
- اکثر این افراد به دلیل فرار از احساسات ناخوشایند خود دچار سوء مصرف الکل یا مواد مخدر هستند.
- این افراد به دلیل اینکه می خواهند احساسات ناخوشایند شان را سرکوب کنند به انجام کارهایی مانند خودکشی برای آسیب زدن به خود تمایل پیدا می کنند و بخش زیادی از افکار آن ها را در بر می گیرد.
- تحقیقات نشان داده است که این عارضه بیشتر زنان و دختران را در مقایسه با مردان خصوصا در سنین نوجوانی و جوانی درگیر می کند.
پیشگیری و درمان بیماری پرخوری عصبی
متاسفانه برای پیشگیری و درمان پرخوری عصبی به صورت قطعی راهکاری ارائه نشده است اما شما می توانید برای کمک گرفتن به پزشک متخصص تغذیه و یا پزشک اعصاب و روان مراجعه کنید ضمن اینکه رعایت نکاتی که در ادامه به آن خواهیم پرداخت می تواند برای شما موثر واقع شود پس در ادامه همراه ما باشید.
- شما باید به عنوان راهکار اول برای پیشگیری و درمان پرخوری عصبی تصویر بدن سالم و زیبای خود را در ذهن خود و فرزندتان بدون هیچ گونه قضاوتی ترسیم کنید. تا از این طریق اعتماد به نفس تان افزایش پیدا کند
- شما می توانید برنامه ریزی مناسبی جهت داشتن وعده های غذایی سالم و لذت بخش در کنار خانواده و دوستان تان را ترتیب دهید و به تدریج احساسات سالم و زیبا را نسبت به غذا در خود ایجاد کنید.
- شما باید تلاش کنید افکار و شخصیت سالم و انعطاف پذیر را در خود و خانواده تان تقویت کنید و برای اولین گام در این مرحله لازم است صحبت درباره ی کاهش وزن و اندام تان را در خانه و نزد دوستان تان متوقف کنید و سعی کنید تا افکار زیبایی که ناشی از پذیرش بدن خودتان است را جایگزین آن کنید.
- از گرفتن رژیم های غذایی غیر اصولی برای تسریع روند کاهش وزن خود به منظور پیشگیری و درمان پرخوری عصبی پرهیز کنید و به جای آن در صورت داشتن اضافه وزن به پزشک تغذیه مراجعه کنید.
- از مصرف محصولات گیاهی و یا ملین هایی که باعث اسهال و یا تسریع غیر طبیعی روند کاهش وزن می شود پرهیز کنید.