
کمر و آناتومی ستون فقرات
یکی از شایع ترین بیماری ها کمردرد است که می تواند به دلایل مختلف در افراد ایجاد شود. بیشترین دلیل درد در ناحیه ی کمر برای بسیاری از افراد خصوصا خانم ها آسیب ها و مشکلات مربوط به دیسک و ابتلا به اسپاسم های عضلانی می باشد.
کمردرد ها بر اساس نوع و شدت شان، درمان های متفاوتی دارند برخی از شیوه های درمان بر اساس تجویز پزشک از طریق جراحی می باشد و برخی از طریق انجام تمرینات مربوط به فیزیوتراپی کمر در منزل که این تمرینات معمولا پس از عمل های جراحی نیز برای تسریع در بهبود سلامت بیماران توسط متخصصین تجویز می شود.
با توجه به آنچه گفته شد بیمارانی که به دلیل شدت درد یا ضعف بدنی، ابتلا به انواع بیماری ها، مشکلات مربوط به رفت و آمد و زمان بر بودن رزرو نوبت امکان مراجعه حضوری به کلینیک های درمانی را ندارند می توانند از خدمات ارائه ی فیزیوتراپی کمر در منزل استفاده کنند.
شما می توانید از طریق برقراری تماس تلفنی و یا ثبت اینترنتی در مجموعه های ارائه دهنده ی انواع خدمات پزشکی و پرستاری اقدام به اعزام فیزیوتراپیست به منزل تان نمایید، این مراکز تلاش می کنند تا در اسرع وقت با اعزام کادر درمان مجرب برای برای بهبود سلامت شما اقدام کنند.
آشنایی آناتومی کمر
در این بخش می خواهیم به بررسی علمی آناتومی ناحیه ی کمر در انسان بپردازیم پس در ادامه همراه ما باشید.
1. استخوان لگن
استخوان لگن در قسمت پایین ناحیه ی کمر قرار دارد که به استخوان دنبالچه در قسمت لگن اتصال دارد.
2. استخوانهای ستون فقرات
بخش پایین ناحیه ی ستون فقرات که در اصطلاح پزشکی به آن ناحیه ی لومبار نیز گفته می شود در ناحیه ی اصلی کمر قرار گفته است. این ناحیه دارای 5 عضو مهم است که توسط مهره های بالایی به یکدیگر متصل شده اند.
3. عضلات کمر
عضلات متصل شده به ستون فقرات و استخوان های لگن را که برای نگهداری بدن و انجام حرکت های مختلف کاربرد دارد مجموعه ی عضلات کمر را تشکیل می دهد.
4. اعصاب ستون فقرات کمری
به طناب های نخاعی که از طریق حفره های بین ستون فقرات تا گردن و کمر ادامه دارد را اعصاب ستون فقرات می گویند این اعصاب در واقع به سایر عضلات پوست و نواحی مختلف برای انجام فعالیت های مختلف کمک می کنند.
5. دیسک های بین مهره ها
وظیفه ی دیسک هایی که در بین مهره های ستون فقرات قرار گرفته است مانند بالشتک، فشار وارد شده به مهره ها را در انجام فعالیت های مختلف کنترل و تنظیم می کند این عمل مانند کمک فنر ها در یک خودرو می باشد که موجب تنظیم و کاهش فشار وارد شده روی ماشین می شود.
به بیان کامل تر فیزیوتراپی نوعی از روش های درمانی است که برای بهبود عملکرد مفاصل و عضلات برای بیماران تجویز می شود به همین دلیل انجام تمرینات به فیزیوتراپی کمر در منزل بسیار ضروری است.
فیزیوتراپیست ها برای اصلاح مشکلات و اختلالات مربوط به ناحیه ی کمر انواع تمرینات موثر ورزشی را برای بیمار با رعایت جدیدترین تکنیک های پزشکی روز دنیا طراحی می کنند.
لازم است بدانید بخشی از این تمرینات باید به بیماران آموزش داده شود تا زمانی که فیزیوتراپ در منزل حضور ندارد جهت تسریع روند درمان توسط بیمار انجام شود.
فیزیوتراپی کمر چیست؟
معمولا بیمارانی به فیزیوتراپی کمر نیاز دارند که دارای مشکلات و اختلالات گسترده در ناحیه ی دیسک کمر شان باشند و یا از مشکلات مربوط به عضلات کمر و گرفتگی در این ناحیه رنج می برند.
این تمرینات تخصصی باید زیر نظر فیزیوتراپیست ها و پزشک متخصص انجام شود وهمچنین به دلیل اینکه این درد ها و مشکلات در صورت بی توجهی بیمار به انجام تمرینات، قابلیت برگشت دارد معمولا به بیماران آموزش داده می شود تا در ساعت های تعیین شده و به دفعات مشخص در منزل انجام دهند.
تمرینات فیزیوتراپی کمر در منزل در صورتی که به درستی پیگیری شود باعث عدم بازگشت عارضه و درد های ناشی از آن در بیماران می شود.
چرا برای کمردرد به فیزیوتراپی احتیاج دارم؟
افرادی که احساس درد شدیدی به صورت مستمر و غیر قابل تحمل در ناحیه ی کمر خود دارند باید برای پیشگیری از افزایش نشانه های آن در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه نمایند همچنین یک فیزیوتراپ ماهر باید برای درمان انواع کمر درد تمارین مناسبی را برای انجام فیزیوتراپی کمر در خانه برای بیماران طراحی کند.
انواع کمر درد در بیماران
1. کمردرد غیر اختصاصی
این نوع از کمر در بیماران درد علت مشخصی را به لحاظ پزشکی ندارد .
2. درد عصب سیاتیک
کسانی که از دیسک طولانی کمر رنج می برند ممکن است احساس درد بسیار شدیدی را از ناحیه ی پشت به پایین پاهای خود احساس کنند. این درد ناشی از خارج شدن دیسک کمر از وضعیت طبیعی خود می باشد و به همین علت به ریشه ی عصب فشار وارد می کند.
4. کمردرد ناشی از پیری دیسک ها
این نوع از کمر درد که باعث ایجاد مشکل در ستون فقرات بیمار می شود در اصطلاح پزشکی بیماری دژنراسیون دیسک نیز معرفی شده است.
5. تنگی ستون فقرات
این عارضه به این صورت عمل می کند که فضای اطراف نخاع بیمار تنگ شده و باعث فشار آمدن به نخاع فرد می شود.
آموزش فیزیوتراپی کمر در منزل
انجام تمرینات فیزیوتراپی کمر در خانه برای کاهش فشار بر اعصاب کمر و جلوگیری از درد ناشی از آن توسط فیزیوتراپ برای بیماران طراحی می شود. فیزیوتراپیست ها بر اساس وضعیت و شرایط جسمانی هر بیمار که معمولا پس از معاینات تخصصی مشخص می شود تمرینات مخصوصی متناسب با مشکل هر بیمار برای او طراحی می کنند.
عمده ترین تمرینات مربوط به فیزیوتراپی کمر در منزل مربوط به حرکات کششی است که معمولا با هدف افزایش مهارت های حرکتی و انعطاف بدن و تقویت قوای عضلات و ماهیچه های بیمار طراحی شده است. سایر تمرینات فیزیوتراپی شامل انجام تمرینات تخصصی برای تقویت عضلات بزرگ و مفاصل بیمار برای کاهش درد می باشد. همچنین انجام تمرینات تخصصی ایروبیک با حضور مربی و فیزیوتراپیست با تجربه برای بازیابی توانایی جسمی بیماران و تقویت چابکی آن ها طراحی شده است.
از جمله سایر تمرینات فیزیوتراپی در منزل شامل درمان های دستی، تحریک الکتریکی، سرما درمانی، ترکشن و… است که متناسب با نوع عارضه و شدت بیماری توسط پزشک متخصص و فیزیوتراپ تجویز می شود.
فیزیوتراپی اسپاسم کمر
از جمله شایع ترین مشکلات افرادی که مبتلا به کمر درد هستند گرفتگی یا اسپاسم عضلانی این ناحیه برای طولانی مدت می باشد .
لازم به ذکر است که نوع تمرینات فیزیوتراپی بر اساس شدت اسپاسم عضلانی ناحیه ی مورد نظر در بیماران متفاوت است که عمدتا با انجام روش های درمانی متنوع از جمله درمان دستی، الکتروتراپی، ماساژ، تمرین درمانی و اُلتراسوندتراپی انجام می شود.
همانطور که گفته شد انجام تمرینات فیزیوتراپی کمر در منزل برای گرفتگی عضلات این ناحیه شامل 3 حرکت اصلی می باشد که توسط فیزیوتراپیست ها برای بیماران تجویز می شود که در ادامه ی مطلب به بررسی آن می پردازیم.
انواع تمرینات فیزیوتراپی کمر در منزل به شرح زیر است:
- برای کشیده شدن عضلات کمر فیزیوتراپیست از بیمار می خواهد که در وضعیت خوابیده پاهای خود را جمع کرده و تا جایی که می تواند به قفسه ی سینه ی خود نزدیک کند.
- از جمله انواع تمرینات فیزیوتراپی کمر در خانه این است که بیمار در حالت خوابیده باید زانوهای خود را به سمت چپ و راست بچرخاند تا عضله های کمر کشیده شود.
- تمرین بسیار مناسب آخر قرار گرفتن بیمار در وضعیت بدنی نیایش و یا حالت سجده با کشیدن دست ها تا جای ممکن برای بیمار به سمت جلو است و هدف از انجام این تمرین کشیده شدن عضلات پشت برای بیماران است.